Menu
 

"KPV LV" frakcija pauž atbalstu Gobzemam

  • Autors:  LETA
"KPV LV" frakcija pauž atbalstu Gobzemam Foto: Ieva Ābele, Saeima

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcija paudusi atbalstu Ministru prezidenta amata kandidātam Aldim Gobzemam (KPV LV) kā valdības veidošanas sarunu vedējam.

Pēc frakcijas sēdes tās priekšsēdētājs Atis Zakatistovs norādīja, ka šajā pirmdienā frakcijas sēdē tika izskatīts viens jautājums - par aktuālo situāciju valdības veidošanā. Frakcija ir izteikusi atbalstu pašreizējām sarunvedējam un premjera amata kandidātam Gobzemam. Plašākus komentārus viņš nesniedza, norādot, ka šī informācija ir tas, ko frakcija vēlējusies paust.

Pirms tam publiskajā telpā bija parādījušies minējumi, ka "KPV LV" varētu šķelties, par ko, iespējams, liecinot Gobzema un partijas cita līdera Artusa Kaimiņa viedokļu atšķirības valdības veidošanas jautājumos – gan par Zaļo un zemnieku savienības ņemšanu vai neņemšanu valdībā, gan par "profesionāļu valdības" piedāvājumu.

Gobzems žurnālistiem apgalvoja, ka frakcijā šķelšanās neesot. Kaimiņš frakcijas sēdē gan nav piedalījis slimības dēļ, atzina Gobzems. "Visi tie, kuri cīnās līdz pēdējai sekundei, kuri par savu valsti cīnās līdz pēdējam sirdspukstam, tikai tie uzvar, un ne citi," paziņoja politiķis.

Kā vēstīts, prezidents Raimonds Vējonis Gobzemu premjera amatam nominēja 26. novembrī. Vējonis Gobzemam deva divas nedēļas laika, lai viņa veidotā valdība varētu iegūt vairākuma atbalstu, būtu zināmi ministri un jaunās valdības paveicamie galvenie darbi.

Gobzemam izveidot valdību nav izdevies. Sākotnēji sarunās par valdību bija iesaistītas sešas partijas, bet tad Gobzems no sarunām izslēdza apvienību "Attīstībai/Par!". Tad Gobzems nāca klajā ar potenciālā valdības sastāva sākotnējo variantu, visvairāk ministru posteņus piedāvājot Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

JKP sadarboties ar ZZS nebija gatava, tāpēc dažas dienas vēlāk Gobzems jau piedāvāja "plānu B" – atsauca sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un pauda, ka piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību". Gobzema plāns, kas bija stipri līdzīgs ekspolitiķa Aināra Šlesera redzējumam, neguva citu partiju atbalstu.

"Profesionāļu valdības" plānam sekoja nākamais pagrieziens Gobzema taktikā, un sestdien vakarā viņš partijām piedāvāja kārtējo plānu – turpināt diskusijas četru partiju sastāvā, bez ZZS, tādējādi neturpinot uzstāt uz iepriekš piedāvāto valdības izveidošanu no bezpartejiskajiem ministriem. Aģentūras LETA aptaujātās partijas norādīja, ka neplāno iesaistīties sarunās par jauniem Gobzema piedāvājumiem.

Gobzems tomēr šajā pirmdienā dosies pie Vējoņa, kuru ir iecerējis iepazīstināt ar trim jauniem situācijas redzējumiem, no kuriem neviens nav tāds, par ko mediji rakstīja aizvadītajās brīvdienās, pirmdienas rītā sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis pats Gobzems. Politiķis aģentūrai LETA neatklāja, kas ir šie trīs situācijas redzējumi, norādot, ka Valsts prezidents pirmais uzzinās viņa skatījumu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.