Menu
 

Pabriks aicina partijas norakt kara cirvjus un nevirzīties tālāk politiskajā krīzē

  • Autors:  LETA
Pabriks aicina partijas norakt kara cirvjus un nevirzīties tālāk politiskajā krīzē Foto: www.europarl.europa.eu

Latvijas sabiedrība un paši politiķi ir noguruši no valdības veidošanas sarunām bez rezultāta, kam būtu jāpieliek punkts, otrdienas rītā Latvijas Radio izteicās "Attīstībai/Par" (AP) premjera amata kandidāts Artis Pabriks, aicinot partijas "norakt kara cirvjus" un "beigt ākstīties".

Pabriks pauda nostāju, ka valdības veidošanas sarunu trešajā aplī vairs nevarot atļauties pieļaut divu nedēļu sarunas, kuras beidzas bez rezultāta. Viņš gan izteicās, ka, iespējams, esot politiķi, kas tēmē uz ārkārtas vēlēšanām, un tieši šāds neafišēts mērķis varētu būt traucējis sarunu otrajā kārtā, kurā valdību izveidot mēģināja "KPV LV" pārstāvis Aldis Gobzems.

Politiķis uzsvēra, ka viņam pašam vēl nav skaidrs, vai viņš tiks nominēts premjera amatam, bet, ja tā būs, tad Pabriks sola ieguldīt maksimālas pūles, lai pēc iespējas īsākā laikā izveidotu jaunu valdību. Viņu nebiedējot, ka daži jau ir izteikušies, ka viņu neatbalstīs, jo, piemēram, Gobzems, kuru Pabriks nodēvēja par premjera amatam nederīgu, jau esot parādījis, ka spēj mainīt viedokli vairākas reizes dienā.

AP pārstāvis atzina, ka nominēšanas gadījumā nezina, vai izdošoties izveidot valdības "sapņu komandu", bet, ņemot ar vien dziļāku politisko krīzi, kuras virzienā tiekot iets, viņš aicinot kolēģus meklēt vienošanās iespējas.

Pēc Pabrika vārdiem, pirmais AP sarunu adresāts būtu Jaunā konservatīvā partija (JKP), jo bez tās izveidot valdību būtu ļoti grūti. Ja AP un JKP spētu apsēsties un izrunāt lietas pēc būtības, mēs varētu nonākt pie pozitīva rezultāta, sprieda Pabriks.

Taujāts, vai viņš saskata iespējas, ka JKP varētu atteikties no "sarkanajām līnijām" sadarbībai ar Zaļo un zemnieku savienību, Pabriks atbildēja izvairīgi, tomēr pauda cerību, ka esot panākama partiju vienošanās. Savukārt runājot par sadarbību ar "KPV LV", Pabriks to atzina par smagu jautājumu, turklāt īsti neesot nosakāms, kas partijā esot lēmumu pieņēmēji.

Pabriks ir pārliecināts, ka premjera amatam nominēt "cilvēku no malas" nav jēgas, jo viņš saskarsies ar visām tām pašām problēmām panākt politiskas vienošanās, ar kurām saskaras valdību veidotāji no partijām.

"Jaunās Vienotības" (JV) politiķis Rihards Kozlovskis telekanālā LNT par valdības izveidi izteicās pesimistiski – viņaprāt, konkrētas valdības izveidošanas aprises vēl nav redzamas un par lielu cerīgumu runāt ir pagrūti.

Taujāts, vai valdības izveidi varētu uzņemties kāds JV politiķis, Kozlovskis pauda nostāju, ka, ņemot vērā vēlēšanu rezultātus un prezidenta Raimonds Vējoņa līdz šim ievēroto secību, būtu nekorekti nedot iespēju valdību veidot AP, attiecīgi par JV iespējām vadīt valdību runāt esot pāragri. Viņš gan atzina, ka šāda iespēja zināmos apstākļos pastāvot. Arī Kozlovskis pauda nostāju, ka neredz īpaši pamatu valdības veidošanai meklēt kandidātu "no malas".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.