Menu
 

Strīķe: JKP kā labu premjeru redzētu Zīli, bet varētu strādāt arī Kariņa vadītā valdībā

  • Autors:  LETA
Strīķe: JKP kā labu premjeru redzētu Zīli, bet varētu strādāt arī Kariņa vadītā valdībā Foto: Valsts kanceleja

Jaunā konservatīvā partija (JKP) kā labu, konservatīvu Ministru prezidentu redzētu Robertu Zīli (VL-TB/LNNK), reizē politiskajam spēkam nav arī iemesla nepiekrist strādāt Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdībā, otrdien žurnālistiem sacīja JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.

Politiķe norādīja, ka "Attīstībai/Par!" (AP) lēmums neuzstāt uz premjera amata kandidātu no savas partijas palīdzēs izveidot valdību. Strīķe AP pārmeta "izpildītus dažādus vingrinājumus", kuru mērķis esot bijusi JKP līdera Jāņa Bordāna valdības izgāšana "bez jebkāda praktiska pamata".

Vēl pirms informācijas izskanēšanas par Kariņu kā neoficiāli apspriestu kandidātu politiķe paziņoja, ka JKP līderis Jānis Bordāns ir labākais no premjera amata kandidātiem. Politiskais spēks arī neatbalsta bezpartejisku premjera amata kandidāta meklēšanu.

Sarunā ar prezidentu Strīķe norādījusi, ka politiskajam spēkam svarīgi tiesiskuma un pretkorupcijas jautājumi. Pēc Strīķes vārdiem, "ja daudzi uzskata, ka tas ir ir mazsvarīgi" un par šīm lietām smaida, tad jāņem vērā, ka ASV vēstniece Latvijā nesen norādījusi, ka pretkorupcijas jautājumi ir valsts ekonomikas un attīstības pamats. Šajā saistībā Strīķe atgādināja par JKP "sarkanajām līnijām" sadarbībai ar Zaļo un zemnieku savienību.

Kariņš aģentūrai LETA sacīja, ka pašlaik prezidents nav aicinājis viņu uz tikšanos, kā arī sarunas par viņa nominēšanu premjera amatam nav notikušas. Kariņš norādīja, ka pašlaik situācija ir ļoti neskaidra un jāredz, kā tā attīstīsies, proti, vai AP nevēlēsies izvirzīt citu kandidātu, ņemot vērā, ka tā ir tā dēvētā jaunā partija.

Neoficiāli tiek pausts, ka koalīcijas kodolu sākotnēji varētu veidot AP, Jaunā konservatīvā partija (JKP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK", kā arī JV. Šīm partijām parlamentā ir 50 balsu. Atkarībā no tālākām sarunām un arī JKP "sarkanajām līnijām" pret Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) varētu būt runa arī par ZZS iesaisti un kādām "KPV LV" balsīm.

Kā ziņots, AP pārstāvis Pabriks šajā otrdienā paziņoja, ka vairs nepretendē uz Ministru prezidenta amatu. AP norāda, ka neuzstās uz premjera amata kandidātu no savas partijas un saskata iespēju vienoties par kompromisa kandidātu no citu politisko spēku izvirzītajiem politiķiem, žurnālistiem sacīja AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Viņš sacīja, ka partijas var vienoties par kompromisa kandidātu no citu partiju izvirzītajiem, izņemot tos, kuri jau bija nominēti šim amatam. Pavļuts norādīja, ka AP neuztur savu nomināciju kopumā.

Šajā otrdienā notiek jaunas Valsts prezidenta tikšanās ar partijām. Valsts prezidents pirmdien atsauca "KPV LV" pārstāvja Alda Gobzema nomināciju premjera amatam.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.