Menu
 

Gerhards valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu

  • Autors:  LETA
Gerhards valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu Foto: Uģis Kozlovskis, Valsts kanceleja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā atrunāts arī domes turpmākais darbs tās atlaišanas gadījumā, aģentūrai LETA pavēstīja ministra preses pārstāve Santa Vaļuma.

Viņa norādīja, ka likumprojekts sagatavots, pamatojoties uz vairākiem konstatētiem likuma pārkāpumiem pašvaldības darbā, tai skaitā pašvaldības kapitālsabiedrību pārraudzībā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) esot izvērtējusi domes atbildību "Rīgas satiksmes" (RS) lietā, un, izstrādājot likumprojektu, ņemti vērā arī līdz šim konstatētie pārkāpumi, nepilnības un bezdarbība pašvaldības darba procesos, tai skaitā attiecībā uz RS.

Izstrādātajā likumprojektā teikts, ka tā mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. Līdz ar likuma pieņemšanu Saeimā Rīgas dome tiktu atlaista un tās vietā tiktu iecelta pagaidu administrācija.

Par tās vadītāju tiktu iecelts VARAM valsts sekretāra vietnieks pašvaldību jautājumos Aivars Draudiņš, bet kā administrācijas locekļi darbotos VARAM pašvaldību departamenta direktors Aivars Mičuls, VARAM ministra padomnieks Dainis Rijkuris, kā arī Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Satiksmes ministrijas deleģētie pārstāvji. Pagaidu administrācijas uzdevums būtu nodrošināt domes funkcijas un pašvaldības institūciju darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību.

Domes atlaišanas gadījumā jaunās Rīgas domes vēlēšanas notiktu 2019. gada 25. maijā. Jaunievēlētā dome darbotos līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāktu kārtējās vēlēšanās ievēlētā Rīgas dome, kas plānotas 2021. gadā.

Pēc Gerharda teiktā, esot paveikts apjomīgs darbs, lai skrupulozi izvērtētu Rīgas domes darbu, it sevišķi pašvaldības kapitālsabiedrības RS pārraudzības un kontroles jomā. "Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kur tiek minēts, iespējams, pat mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5% līdz 7% apmērā, Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi "uzticības" izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām RS," pauda Gerhards.

Kā norādīja ministrijā, veicot Rīgas domes pārraudzību likumā "Par pašvaldībām" noteikto pilnvaru ietvaros, VARAM konstatējusi vairākkārtējus normatīvo aktu pārkāpumus vairākās pašvaldības darbības jomās, kas esot sistemātiski veikti visa pašreizējā sasaukuma darbības laikā.

Likumprojektā tiek norādīts, ka līdz šim dome nav izvērtējusi personu atbildību par Valsts kontroles (VK) 2014. gada 16. maija likumības revīzijas ziņojumā minētajiem pārkāpumiem, kas izteikti par sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifa noteikšanu RS. Turklāt no RS 2014. gada 7. novembra vēstules, kas nosūtīta VK, izriet, ka kapitāldaļu turētāja pārstāvis ir pieņēmis zināšanai RS paskaidrojumus, nevis izvērtējis valdes locekļu atbildību.

Līdz šim Gerhards ar likumprojektu iepazīstinājis divus Ministru kabinetu veidojošus politiskos spēkus – partiju apvienību "Jaunā Vienotība" (JV) un Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS). Diskutējot ar abu partiju pārstāvjiem, Gerhards uzsvēris, ka pašvaldības izdarīto pārkāpumu raksturs liecina par domes nespēju pilnvērtīgi strādāt, pārkāpjot ne tikai normatīvos aktus, bet arī pašas pašvaldības pieņemtos ārējos normatīvos aktus. "Pašvaldība neņem vērā ne VK norādes, un pat prokuratūras brīdinājums ir atstāts bez reakcijas," paudis Gerhards. Otrdien VARAM plānota tikšanās ar Saeimas frakciju pārstāvjiem, lai pārrunātu šo likumprojektu.

"Jaunā Vienotība" (JV) valdes un frakcijas kopsēdē vienojās atbalstīt VARAM pozīciju par Rīgas domes atlaišanu, aģentūru LETA informēja JV. "Mēs jau vairākkārtīgi esam vērsuši gan VARAM, gan sabiedrības uzmanību uz to, ka Rīgas domes vadība Nila Ušakova (S) un Andra Amerika (GKR) personā ir pieļāvuši, ka Rīgā valda korupcijas sērga. To var izdzīt, atlaižot korupcijas saēsto domi un pēc iespējas ātrāk izsludinot jaunas vēlēšanas Rīgā," uzsver "Vienotības" Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis.

Arī Jaunās konservatīvās partijas deputāti varētu atbalstīt šo likumprojektu, aģentūrai LETA apliecināja politiskā spēka priekšsēdētājs Jānis Bordāns. Līdzīga nostāja ir arī nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK". "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš aģentūrai LETA pauda, ka par šo likumprojektu sākotnēji lems valdība, tātad tam jāiziet valdības "juridiskais siets". Ja priekšlikums nonāks Saeimā, tas nozīmēs, ka tam ir nepieciešamais juridiskais un tiesiskai ietvars, un "KPV LV" to atbalstīs, piebilda politiķis.

"Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts akcentēja, ka sen jau ir bijušas bažas "par Rīgas domes vadības iesaisti, iespējams, liela mēroga izsaimniekošanā un, iespējams, arī koruptīvās lietās", tāpēc apspriest šādu likumprojektu un runāt par domes atbildību ir absolūti pamatoti. Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka likumprojektiem jābūt tiesiski pamatotiem, līdz ar to par konkrētu ieceri apvienība varēs sniegt viedokli tad, kad būs to izvērtējusi. Pagaidām par šo likumprojektu AP dzirdējusi tikai no plašsaziņas līdzekļiem, bet otrdien VARAM iecerēta tikšanās par šo jautājumu.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirmdien pārrunāja ar Gerhardu iecerēto likumprojektu. ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze aģentūrai LETA sacīja, ka ZZS pagaidām nepieņēma lēmumu, jo jāizvērtē visi dokumenti un pamatojums. Jāsaprot, vai likumprojekts atbilst Satversmei un citiem likumiem, tomēr par korupcijas ēnu Rīgas domē atbildīgajiem jāuzņemas politiskā atbildība, uzsvēra Krauze.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka šis būs tiesiski pamatots risinājums un iniciatīva. "Nevar būt tā, ka politiskie konkurenti balsojot tiesās. Tas ir ačgārni," pauda Urbanovičs. Vienlaikus viņš apgalvoja, ka partija "nemitīgi un tagad īpaši" tiek pārrunāti jautājumi saistībā ar Rīgas domi.

Lēmumu aicināt Gerharda vadīto ministriju virzīt valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu sestdien kongresā pieņēma viņa pārstāvētā nacionālā apvienība VL-TB/LNNK. Uzreiz pēc kongresa Gerhards aģentūrai LETA vēl nesteidza solīt, ka izpildīs partijas aicinājumu jau šonedēļ, un solīja, ka attiecībā uz Rīgas domi tiks pieņemts tiesisks lēmums.

LETA jau ziņoja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Minētajā lietā aizturētas septiņas personas, tostarp "Rīgas satiksmes" bijušais vadītājs Leons Bemhens, kuram tagad kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.