Menu
 

Ziemassvētku brīvdienās notikšot tikai neoficiālas politiķu konsultācijas par valdības veidošanu

  • Autors:  LETA
Ziemassvētku brīvdienās notikšot tikai neoficiālas politiķu konsultācijas par valdības veidošanu Saeimas administrācija

Ziemassvētku brīvdienās oficiālas sarunas par valdības veidošanu nav iecerētas, sacīja aģentūras LETA aptaujātie politiķi, kuri tomēr cer vienoties par partiju virzītu premjeru.

Joprojām tiek apsvērta iespēja, ka valdības veidošanu varētu uzņemties kāds no "Jaunās Vienotības" politiķiem. Ja līdz šim bija iecerēts, ka premjera pienākumus varētu uzņemties Krišjānis Kariņš (JV), tad tagad tiek apsvērta arī Arvila Ašeradena (JV) un Edgara Rinkēviča (JV) kandidatūras. Politiķi norāda, ka pašlaik skaidru sarunu iznākumu prognozēt ir grūti, līdz ar to vēl ir pāragri teikt, kurš tieši varētu uzņemties premjera pienākumus.

Pašlaik četri politiskie spēki - "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!", Jaunā konservatīvā partija (JKP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - vienojušies veidot koalīcijas kodolu. Šīm partijām kopumā parlamentā ir 50 balsu, un tiek meklēti risinājumi, lai gūtu pārliecinošāku vairākumu. Kā iespējamais risinājums tiek vērtēta iespēja piesaistīt "KPV LV" deputātu balsis, kā arī netiekot izslēgta iespēja, ka domstarpību dēļ atsevišķi politiķi varētu atšķelties no šī politiskā spēka.

Savukārt politiķis Aldis Gobzems (KPV LV) šodien sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka kāds "KPV LV" cenšoties šķelt, "cerot, ka partijā būs nodevēji". Gobzems pauž viedokli, ka papildu balsis Kariņa, Rinkēviča vai Ašeradena valdībai cenšoties rast "ar publiskiem meliem, ar nesankcionēti ierakstītām sarunām Saeimas telpās". Politiķis apgalvo, ka viņam par to ir pierādījumi, jo viņš arī esot ticis "ierakstīts draudzīgas sarunas ar JKP spici laikā Saeimas telpās".

Tieši Gobzema izvirzīšana iekšlietu ministra amatam sarežģīja sarunas par Kariņa valdību. Kariņš noraidīja Gobzema kandidatūru, skaidrojot, ka viņa iebildumi pret Gobzemu nav personīgi, tomēr iekšlietu ministram ir jābūt ar nevainojamu reputāciju, kurš no pirmās dienas varētu pilnvērtīgi strādāt. Tomēr "KPV LV" atteicās mainīt izvirzīto ministra amata kandidātu.

Pārējie politiskie spēki tomēr cer vienoties par premjera kandidātu un arī valdību kopumā. JKP un "Attīstībai/Par!" nebūtu iebildumi pret Rinkēviča vai Ašeradena virzīšanu premjera amatam.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce aģentūrai LETA pauda viedokli, ka pašlaik vēl nav izsmeltas iespējas panākt vienošanos par partiju virzītu premjeru. "Es domāju, ka patiesībā esam ļoti tuvu tam, lai būtu kandidāts, kas tiks virzīts no partiju vidus. Valdība būs, par to man ir 100% pārliecība," norādīja Pūce un piebilda, ka patlaban visvieglākā būtu panākt vienošanos tieši "Jaunās Vienotības" izvirzītu kandidātu.

Ziemassvētku brīvdienās oficiālas partiju sarunas netiek plānotas, turklāt tam ir objektīvi iemesli, jo kādi politiķi brīvdienas pavada ārpus valsts, taču "telefoni jau ir visiem un neformāla veida sarunas notiek visu laiku", sacīja Pūce.

"Patlaban tiek mēģināts saprast, kāda ir kombinācija un kura premjera vadībā partijas gatavas strādāt. Kurš no kandidātiem būtu pieņemamāks, lai būtu pietiekams balsu skaits, es patlaban nevaru pateikt, jo tas vēl ir sarunu jautājums. Krišjānis Kariņš faktiski ir palicis sevi malā un vairs nekandidē. Arvils Ašeradens un Edgards Rinkēvičs ir apspriesti, un mēs atbalstītu gan vienu, gan otru. Abi divi mums ir vienlīdz pieņemami," norādīja Pūce.

JKP līderis Jānis Bordāns aģentūrai LETA pastāstīja, ka JKP Ziemassvētku brīvdienās nav paredzētas oficiālas valdības veidošanas sarunas, taču viņš neizslēdz, ka notiks "operatīvie sakari" starpsvētku dienās. Pie oficiāla sarunu galda partijas varētu sēsties 2019.gada pirmajās dienās.

Bordāns uzskata, ka joprojām ir iespējas panākt vienošanos par partiju virzītu premjeru. Viņš norādīja, ka JKP atbalstītu JV virzītu kandidātu. Vaicāts par trūkstošām balsīm stabila koalīcijas vairākuma nodrošināšanai, Bordāns atbildēja, ka "zināmā mērā" patlaban nav sagaidīta galīgā atbilde no "KPV LV".

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars aģentūrai LETA atzina, ka pašlaik vēl nav izsmeltas iespējas panākt vienošanos par partiju virzītu premjeru. Līdz ar to viņa vērtējumā Valsts prezidents Raimonds Vējonis rīkojies pareizi, dodot laiku partijām turpināt sarunas.

Kā ziņots, Vējonis piektdien vēl nenominēja nākamo Ministru prezidenta amata kandidātu, dodot partijām papildu laiku mēģināt rast kopsaucējus.

Kā pēc tikšanās ar Kariņu žurnālistiem norādīja Vējonis, iepriekšējās nedēļās viņš ticies ar politiskajiem spēkiem. Sarunu laikā partijas bija izteikušas gatavību mēģināt vienoties par vienu kandidātu, izskanot Kariņa vārdam.

"Līdz galam tas gan vēl nav izdevies," secināja Vējonis, norādot, ka tāpēc partijām būtu jāturpina savstarpējās sarunas, mēģinot rast kopsaucējus, tam izmantojot Ziemassvētku laiku. Vējonis akcentēja, ka ar partijām viņš plāno tikties pēc Ziemassvētkiem, tikšanās laikā apspriežot politisko spēku savstarpējās sarunās panākto progresu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.