Menu
 

Ap 100 cilvēku protestā pie Saeimas pieprasa neapstiprināt Kariņa veidoto valdību

  • Autors:  LETA
Ap 100 cilvēku protestā pie Saeimas pieprasa neapstiprināt Kariņa veidoto valdību Foto: LETA

Aptuveni 100 cilvēku otrdien bija pulcējušies protesta akcijā pie Saeimas, ar dažādiem plakātiem un saukļiem, pieprasot neapstiprināt premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) veidoto valdību. Ap plkst. 11.00 protesta akcija noslēdzās un tās dalībnieki izklīda. Protesta akcija noslēdzās bez incidentiem.

Kā novēroja aģentūra LETA, protestētāju vidū bija arī bijušais deputāts Valdis Kalnozols, kurš strīdējās ar klātesošajiem protestētājiem. Tāpat pie protestētājiem izgājis viens no parijas "KPV LV" līderiem Aldis Gobzems, kurš sarunājās ar klātesošajiem.

Protestētāji bija ieradušies ar dažādiem plakātiem. Aģentūra LETA novēroja, ka pasākumā piedalās aktīvisti ar dzeltenām vestēm un plakātiem krievu valodā. Uz viena no plakātiem krievu valodā rakstīts "Vara – tautai, kameras – zagļiem", bet uz otra – "Pietiek zāģēt eiro naudu".

Pārējos protestētāju plakātos latviešu valodā galvenokārt pausti aicinājumi izteikt neuzticību Kariņa topošajai valdībai. Uz viena no plakātiem rakstīts "Nē ārvalstniekam". Tajā pašā laikā vairāki protestētāji pauž atbalstu iepriekšējam premjera amata kandidātam Gobzemam. Dalībnieki arī izkliedza dažādus saukļus, tostarp "Kariņam nē" un "Viņķelei nē". Tāpat tika izdalītas skrejlapas ar politiskās partijas "KPV LV" programmu.

No visiem pasākuma dalībniekiem tikai nelielai daļai mugurā bija uzvilktas dzeltenas vestes. Protesta pasākumu pie Saeimas novēroja aptuveni 30 Valsts policijas darbinieki.

Šī protesta akcija tika organizēta "Facebook" grupā, kurā aktīvi kritizēts Krišjāņa Kariņa (JV) valdības veidošanas process, īpašu atbalstu izsakot partijas "KPV LV" politiķim Gobzemam. Iepriekš kā viens no protesta mērķiem bija pieteikta prasība pēc parlamenta ārkārtas vēlēšanām, bet svētdienas ierakstā sociālā tīkla "Facebook" grupā "Latvijas tautas demonstrācija" tā vairs nav atrodama. Tā vietā kā viens no protesta mērķiem izvirzīta prasība valdībai "cienīt tautas gribu un strādāt iedzīvotāju interesēs". Minētās "Facebook" grupas ierakstos pēdējās nedēļās aktīvi plānota šī pasākuma norise, saskaņojot demonstrācijas laiku, saukļus, atpazīšanās zīmes.

Protesta akcijas mērķis, kas pieteikts Rīgas domē, ir pretošanās Kariņa veidotajai valdībai. Tāpat plānots protestēt pret Saeimā neievēlētu pilsoņu tiesībām ieņemt ministru amatus, vienlaikus pieprasot ārkārtas vēlēšanas. Kā "pazīšanās zīmes" protesta dalībnieki izvēlējušies dzeltenas vestes, kas plaši izmantotas protestos Francijā. Pagājušajā nedēļas nogalē dzeltenās un oranžās vestēs protestā bija devušies arī politiķes Tatjanas Ždanokas vadītās Latvijas Krievu savienības uzrunāti cilvēki.

Arī "KPV LV" politiķis Gobzems dalījās ar aicinājumu doties uz protestu. Vienlaikus Gobzems pauda, ka minētā demonstrācija neesot ne viņa, ne viņa partijas organizēts pasākums.

Tikmēr Valsts drošības dienests (VDD) aģentūrai LETA apliecināja, ka tā redzeslokā ir nonākuši atsevišķu personu komentāri sociālajos tīklos ar netieši paustu aicinājumu šajā otrdienā pie Saeimas paredzētās protesta akcijas laikā veikt radikālas, prettiesiskas darbības, tajā skaitā vērsties pret tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem. VDD aicina nepakļauties šādām provokācijām, ņemot vērā, ka par šāda veida darbībām paredzēta administratīvā vai kriminālatbildība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.