Menu
 

Pūce: Apriņķu veidošana pēc būtības nebūtu pretrunā ar VARAM piedāvāto teritoriālo reformu

  • Autors:  LETA
Foto: www.attistibai.lv Foto: www.attistibai.lv

Vairākkārt izskanējušais priekšlikums veidot reģionāla līmeņa pārvaldības teritorijas jeb apriņķus absolūti nav pretrunā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto un virzīto administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu, piektdienas rītā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" izteicās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Pēc viņa teiktā, diskusija par otrā līmeņa pašvaldību veidošanu notiek jau gandrīz 20 gadus, un VARAM arī ir dots uzdevums sagatavot piedāvājumu, vai šis ceļš ir vai nav ejams. "Mēs arī plānojam šogad nākt klajā ar tādu sākotnēju priekšlikumu, un tad redzēsim, kāda valdībā par to būs vienošanās. Arī Saeimai par to būtu jāvienojas," sacīja Pūce.

Tomēr ministrs uzsvēra, ka ar apriņķu izveidošanu nevarētu aizstāt pirmā līmeņa pašvaldību reformu, kuru patlaban ir sagatavojusi VARAM. "Pašreizējiem novadiem ir jākļūst lielākiem, spēcīgākiem, ekonomiski patstāvīgākiem, spējīgiem pieņemt lēmumus," uzsvēra politiķis.

Jautāts, vai tādējādi priekšlikums veidot otrā līmeņa pašvaldības nav pretrunā ar pašreiz VARAM virzīto teritoriālo reformu, Pūce atbildēja, ka abi šie piedāvājumi "absolūti nav pretrunā".

Kā ziņots, jūnija vidū notikušajā reģionālajai reformai veltītajā konferencē "Latvijas teritoriju attīstības izaicinājumi" ekonomikas doktors Andris Miglavs pauda, ka administratīvi teritoriālā reforma būtu jāsāk ar reģionāla līmeņa pārvaldības teritoriju – apriņķu – izveidi. Miglavs prezentēja savu un vēl divu pētnieku – fizikas doktora, Latvijas Pašvaldību savienības padomnieka Māra Pūķa un ģeogrāfijas doktora Pētera Šķiņķa – ideju.

VARAM izstrādātais teritoriālās reformas plāns patlaban paredz samazināt pirmā līmeņa pašvaldību skaitu no 119 līdz 35, bet apriņķu veidošana neietilpst ministrijas piedāvājumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.