Menu
 

Cipule: Darbinieku trūkums NMPD aizvien ir ļoti liels, bet tiekam galā ar izaicinājumiem

  • Autors:  LETA
Foto - NMPD Foto - NMPD

Darbinieku trūkums Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) aizvien ir ļoti liels, tomēr dienests labi tiek galā ar visiem izaicinājumiem, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja dienesta vadāja Liene Cipule.

Viņa uzsvēra, ka darbinieku trūkst ne tikai neatliekamajā palīdzībā, bet visā medicīnas nozarē, līdz ar to problēma nebūtu atrisināma ar jebkādām darbinieku rekrutēšanas akcijām. "Līdz ar to uz priekšdienām mums vēl aizvien ir jādomā par risinājumiem - efektivitātes un kvalitātes jautājumiem -, lai šo resursu trūkumu kompensētu ar citām metodēm, nevis vienkārši darbaspēka pieplūdumu," norādīja Cipule.

Viens no šādiem risinājumiem bija pirms pusgada ieviestās viena mediķa brigādes, kuras pirmajā pusgadā apkalpojušas 7,5% no visiem izsaukumiem jeb aptuveni 20 000 izsaukumu. Cipules vērtējumā, darbs ar viena mediķa brigādēm ir pierādījis, ka dienests spēj izsaukumus sekmīgi šķirot pēc prioritātēm un šāds koncepts var darboties.

Tomēr svarīgākais secinājums esot tāds, ka viena mediķa brigādēm nepieciešams palielināt autovadītāja kompetenci medicīnas jautājumos, lai viņi vairāk varētu iesaistīties izsaukuma apkalpošanā, ja brigāde nonāk pie pacienta kritiskā stāvoklī. "Situācijās, kur mums ir vajadzīgs galvenokārt izvērtējums (..), šis viens mediķis var strādāt pietiekami veiksmīgi, bet visos citos gadījumos mums jādomā, ka autovadītājam vajadzētu būt kompetentākam," norādīja NMPD vadītāja.

Viņa stāstīja, ka šajā virzienā jau tiek strādāts, proti, esot veiktas pārrunas gan ar Veselības ministriju, gan izglītības iestādēm par to, kā neatliekamajā palīdzībā sertificētiem ārstu palīgiem profesijas prasībās iekļaut autovadīšanas prasmes un kā apmācīt autovadītājus atbalsta sniegšanā mediķiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.