Menu
 

Ar operāciju pret lieko svaru Apriņķis.lv

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Publicitātes foto Publicitātes foto

Ja svars jau pārkāpis aptaukošanās robežu un, par spīti diētām, fiziskajām aktivitātēm un citiem novājēšanas paņēmieniem, tikai palielinās, pieejama efektīva ķirurģiskās ārstēšanas metode – bariatrija. Tās mērķis ir samazināt apēstā daudzumu un novērst neizmantoto kaloriju uzkrāšanos, vienlaikus nodrošinot organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām. Tā ļauj uzlabot ārējo izskatu un pašsajūtu, bet – pats galvenais – pasargā no pārmērīgā svara radītajām veselības problēmām.

Nopietns drauds veselībai

Lai gan mēdz uzskatīt, ka aptaukošanās rada tikai kosmētisku defektu, plaša profila ķirurģiskās klīnikas "AIWA Clinic" virsārsts ķirurgs Igors Troickis tam nepiekrīt, uzsverot, ka tā ir hroniska slimība, kuras dēļ attīstās virkne citu saslimšanu sirdī, asinsvados, aknās, locītavās, endokrīnajā un citās orgānu sistēmās, pieaug vēža risks. "Aptaukošanās traucē sirdsdarbībai, asinsritei, elpošanai, aknu darbībai, kā arī rada papildu slodzi mugurkaulam, locītavām un muskulatūrai. Statistikas dati liecina, ka aptaukojušies cilvēki biežāk un agrāk saslimst ar miokarda infarktu un insultu, infekciju slimībām. Diabēts, paaugstināts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis, problēmas ar hormonālo līdzsvaru – tie ir tikai daži no aptaukošanās pavadoņiem," norāda ķirurgs.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā no aptaukošanās cieš aptuveni 24% iedzīvotāju – 28% sieviešu un 19% vīriešu.

Atkarībā no ķermeņa masas indeksa to iedala vairākās pakāpēs. Ķermeņa masas indekss 35–40 robežās liecina par otrās pakāpes aptaukošanos, bet no 40 – jau par hronisku slimību. Tas ir brīdis, kad vajadzētu nopietni apsvērt iespēju veikt operāciju, it īpaši tad, ja ir arī paaugstināts asinsspiediens vai 2. tipa cukura diabēts.

Igors Troickis neslēpj, ka aptaukošanās ārstēšana ar ķirurģiskām metodēm pasaules attīstītajās valstīs ir ļoti populāra, it īpaši ASV, kur šo metodi izmanto jau 30 gadus. To arvien biežāk izvēlas arī Latvijas iedzīvotāji, kuri gadiem ilgā cīņā ar liekajiem kilogramiem cietuši neveiksmi. Oktobrī "AIWA Clinic" tika veikta jau piecsimtā bariatriskā kuņģa operācija!

Bariatrisko operāciju mērķis ir panākt, lai pacients apēstu pēc iespējas mazāku daudzumu pārtikas, tajā pašā laikā uzņemot visas nepieciešamās uzturvielas.

Pēc operācijas mainās barības apstrādes procesi, netiek uzņemtas liekas kalorijas, kuras varētu pārvērsties papildu svara kilogramos. Tieši otrādi – pateicoties operācijai, viena divu gadu laikā iespējams zaudēt līdz pat 80% liekā svara. Pēc tam kļūst vieglāk kontrolējamas vai pat izzūd lielākā daļa ar aptaukošanos saistīto slimību, piemēram, 2. tipa cukura diabēts, hipertensija, miega apnoja, netiek pārslogotas un pārstāj sāpēt locītavas un, kāpjot pa trepēm, vairs nemoka aizdusa. Mainoties ārējam izskatam, uzlabojas garastāvoklis un aug pašapziņa, it īpaši tādēļ, ka liekais svars vairs netraucē nodoties vaļaspriekiem un fiziskajām aktivitātēm.

Saudzējoša operācija

Kuņģa samazināšanas operācija tiek veikta ar laparoskopiskām metodēm, kas nozīmē, ka tā ir mazinvazīva un saudzējoša. Pacienta ādā tiek veikti vairāki nelieli griezumi, caur kuriem ķirurgs ievada vēdera dobumā nepieciešamo ķirurģisko un novērošanas tehniku. Pateicoties tam, saīsinās pēcoperācijas periods un pacients var sākt staigāt jau tajā pašā dienā, neizjūtot pārāk lielu diskomfortu vai sāpes.

Bariatrisko operāciju veidi

Visbiežāk tiek izmantoti šādi divi bariatrisko operāciju veidi:

  • kuņģa apiešana jeb šuntēšana,
  • kuņģa samazināšana jeb vertikālā gastroplastika.

"Jāsaprot, ka tās ir ārstnieciskas operācijas, kas maina atsevišķu ķermeņa orgānu anatomiju, tāpēc tās nedrīkst uzlūkot vienkāršoti. Var būt gadījumi, kad bariatrisko operāciju veikt nevar, jo, piemēram, pacients slimojis ar plaušu emboliju, cieš no specifiskiem endokrīnās sistēmas vai psihiskiem traucējumiem. Dažreiz pirms operācijas nepieciešama papildu terapija, lai stabilizētu un uzlabotu pacienta veselības stāvokli. Kā pirms, tā arī pēc operācijas pacientam jāievēro noteikts režīms, rūpīgi jāseko ārsta ieteikumiem," atklāj Igors Troickis. Taču, ja pacients ir līdzestīgs un soli pa solim izpilda visus ārsta norādījumus, komplikāciju rašanās risks pēc bariatriskās operācijas ir minimāls, bet ieguvums – maksimāls. Protams, šajā periodā ir ieteicams psihoterapeita un uztura speciālista atbalsts. Aptaukošanās ārstēšana ir komandas darbs, un "AIWA Clinic" piedāvā labu speciālistu atbalstu, atzīst dakteris Troickis.

"AIWA Clinic" ir Latvijā vienīgā privātā daudzprofilu ķirurģijas klīnika, kas pacientiem piedāvā maksas un valsts apmaksātus diagnostikas, plaša spektra ķirurģijas pakalpojumus un augstvērtīgu medicīnisko aprūpi.

"AIWA Clinic" atrodas Rīgā, Maskavas ielā 241. Ir bezmaksas autostāvvieta.

Pieteikties konsultācijai var, zvanot uz tālruņa numuru 20022581, rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai klīnikas mājaslapā www.aiwaclinic.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.