Menu
 

Mediķu organizācijas veselības nozarei piedāvā pārdalīt vairākus miljonus eiro no ZM budžeta un Okupācijas piemiņas memoriālam paredzēto naudu

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Mediķu organizācijas aicina atlikt valsts budžeta pieņemšanu un turpināt sarunas par papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes nozarei, jo tā sagatavojusi priekšlikumus, kas paredz vairāku miljonu eiro no Zemkopības ministrijas budžeta un Padomju okupācijas piemiņas memoriālam paredzēto 6,6 miljonu eiro pārdalīšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA), Latvijas Māsu asociācija (LMa) un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) aicina atlikt valsts budžeta pieņemšanu, jo nozares pārstāvji esot paveikuši politiķu darbu un sagatavojusi konkrētus priekšlikumus, kur rasts trūkstošos 60 miljonus mediķu algām.

"Tāpēc mēs sagaidām, ka valdība atliks valsts budžeta pieņemšanu un atkārtoti sēdīsies ar mediķiem pie sarunu galda, lai beidzot izpildītu likumā ierakstīto. Tāpēc Latvijas Ārstu biedrība izmantos savas tiesības aizstāvēt savas intereses Latvijas Republikas Satversmē un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā," vēsta Aizsilniece.

Lai nodrošinātu vienu no vidēja termiņa budžeta politikas prioritātēm - valsts cilvēkkapitāla palielināšana veselības nozarē, LĀB piedāvā līdzekļu pārdali budžetā. Sagatavotie priekšlikumi nosūtīti valdībai un Saeimas deputātiem ar lūgumu tos izskatīt šodienas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē un ņemt vērā, balsojot par likumu par valsts budžetu 2020.gadam.

Mediķu organizācijas piedāvā pārdalīt no Zemkopības ministrijas budžeta programmām - "Valsts atbalsts lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai cilts grāmatā" paredzētos 16 miljonus eiro, ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes izvērtēšanai paredzētos 5 074 071 eiro, produktīviem ieguldījumiem akvakultūrā paredzētos 5 miljonus eiro un sadarbības nodrošināšanai paredzētos 5,2 miljonus eiro.

Tāpat tiek piedāvāts pārdalīt paredzēto 6,6 miljonus eiro dotāciju VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kas paredzēti Padomju upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecībai.

Līdz ar to nozares profesionālās organizācijas piedāvā par labu veselības aprūpei pārdalīt 38 miljonus eiro no valsts budžeta pozīcijām, kuru aktualitāte un lietderība ir apšaubāma. Tāpat mediķi aicina 2019.gadā neiztērēto naudu 5 miljonu eiro apmērā, kas tiek pārlikta uz 2020.gada budžetu novirzīt veselības aprūpes nodrošināšanai.

"Vēlamies, lai politiķi beidzot saprot, ka veselības aprūpē strādājošie vairs nav gatavi samierināties un cīnīsies līdz galam. Tāpēc esam uzrunājuši starptautiskās organizācijas, lūdzot sniegt atbalstu cīņā par Latvijas mediķu tiesībām, kā arī uzsākuši darbu pie Vislatvijas streika organizēšanas," medijiem izplatītajā paziņojumā uzsver LJĀA valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.