Menu
 

Kas mainījies Siguldas bērnudārzos pēc infekciju uzliesmojuma Apriņķis.lv

  • Autors:  Marta Dzintare
Noskaidrot precīzi konkrēto ēdienu ir problemātiski, jo no maziem bērniem nav iespējams iegūt ticamas atbildes par konkrētajiem ēdieniem. Foto – pixabay.com Noskaidrot precīzi konkrēto ēdienu ir problemātiski, jo no maziem bērniem nav iespējams iegūt ticamas atbildes par konkrētajiem ēdieniem. Foto – pixabay.com

Septembra vidū vairāki bērni no Siguldas pirmsskolas iestādēm nonāca Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā ar īpaši toksiskas zarnu nūjiņas Escherichia coli izraisītu infekciju. Bērnu stāvoklis bija smags, galvenie simptomi – stipra caureja, nieru mazspēja, kā arī zarnu trakta asiņošana. Notikušo joprojām izmeklē gan Pārtikas un veterinārais dienests, gan Slimību profilakses un kontroles centrs, gan Valsts policija.

“Rīgas Apriņķa Avīze” devās noskaidrot, kāda situācija ir šobrīd – kāds ir bērnu veselības stāvoklis, kas mainījies Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs un kādi secinājumi izdarīti.

Ģimenes ārste: Cietušo bērnu veselība uzlabojas

Siguldā praktizējošās ģimenes ārstes, pediatres Ilzes Silanžas pacientu vidū ir trīs no smagi saslimušajiem bērniem: “Var teikt, ka šobrīd bērniem veselība uzlabojas, viss iet uz labo pusi, bet par ilgtermiņa sekām vēl pāragri runāt. Šāda smaga bērnu saslimšana, kad infekcijas rezultātā attīstās hemolītiski urēmiskais sindroms, ir rets gadījums. Manā praksē līdz šim ir bijis tikai viens šāds pacients.”

Ilze Silanža atklāj, ka analīzēs E. coli baktērija atklāta arī citiem pacientiem, ne tikai bērniem, kuri ārstējās slimnīcā: “Katram imunitāte ir citādāka. E. coli baktērija analīzēs tika konstatēta arī citiem bērniem, bet viņi to pārslimoja vieglā formā. Hemolītiski urēmiskais sindroms kā komplikācija pie šāda veida E. coli infekcijām statistiski attīstās aptuveni desmit procentos gadījumu.”

Zarnu trakta infekciju uzliesmojuma laikā Siguldas ģimenes ārstiem nācies strādāt ārkārtējā režīmā. Veicot pastiprinātas pārbaudes Siguldas novada bērniem, kuri saslimuši ar dažādām zarnu infekcijām, atklājās, ka daļai bērnu saslimšanu izraisījusi salmonella, bet tās nav smagas infekcijas. “Šis analīzēs atklātais salmonellas tips ir salīdzinoši vieglākais no visiem. Parasti mēs nemaz neuzzinātu, ka infekciju izraisījusi salmonella, – katram gastroenterītam mēs uzsējumus neņemam un izraisītāju nemeklējam, jo ārstēšanas taktika no tā nemainās, šādas infekcijas ar antibiotikām neārstē,” skaidro pediatre un atgādina, ka, lai izvairītos no zarnu infekcijām, visa pamatā ir personīgā higiēna.

“Zarnu nūjiņas pa gaisu nelido, saslimstība ar tām nozīmē, ka kādā posmā nav ievērota personīgā higiēna. Pirmsskolas izglītības iestādēs infekcijas mēdz strauji izplatīties, jo šajā vecumposmā bērni ir ciešā saskarē cits ar citu. Tāpēc personālam ir īpaši rūpīgi jāseko līdzi, lai bērni regulāri mazgātu rokas. Vēl viens riska faktors ir tas, ka pēc tam, kad bērns ir pārslimojis kādu zarnu infekciju un simptomi pazuduši, slimības izraisītāji kādu laiku joprojām izdalās. Teorētiski bērniem vēl kādu laiku vajadzētu padzīvoties pa mājām, bet lielākā daļa vecāku to nevar atļauties.” Par iespēju atrast infekcijas cēloni ārste ir skeptiski noskaņota: “Produkts jau ir apēsts, līdz ar to slimības izraisītāju vairs nevar izsekot.”

Izmeklēšana turpinās, infekcijas avots nav atrasts

“Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) un Valsts policiju, lai noskaidrotu, kas līdz šim atklāts izmeklēšanā. SPKC pārstāve Edīte Tettere informēja, ka epidemioloģiskā izmeklēšana vēl nav noslēgusies: “Saslimšanas neturpinās, par ko liecina klīniskie dati un laboratorisko izmeklējumu rezultāti, līdz ar to epidemiologi secina, ka tas bijis lokāls STEC (E. coli celmi, kas spēj veidot toksīnus) infekcijas uzliesmojums, kurā saslimušos vieno vienā pārtikas blokā pagatavoto ēdienu lietošana uzturā. Ņemot vērā STEC infekcijas inkubācijas laiku, var secināt, ka inficēšanās notikusi vai nu augusta beigās, vai 2.–3. septembrī.

Saslimšanas gadījumi reģistrēti trijās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs – PII “Ieviņa” (viens), “Saulīte” (trīs), “Pīlādzītis” (divi). Citi kopēji riska faktori slimniekiem epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā nav konstatēti. Noskaidrot precīzi konkrēto ēdienu ir problemātiski, jo no maziem bērniem nav iespējams iegūt ticamas atbildes par konkrētajiem ēdieniem. Šajā epidemioloģiskās izmeklēšanas posmā vēl jāskaidro slimniekiem konstatēto STEC baktēriju ģenētiskā radniecība ar STEC baktērijām, kas konstatētas Latvijā un citur ES.”

Meklē nozieguma pazīmes

Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte “Rīgas Apriņķa Avīzei” sniedza šādu komentāru: “Valsts policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību”, to šobrīd izmeklē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde. Valsts policija no kompetentajām iestādēm ir saņēmusi izmeklēšanai būtisku informāciju, tostarp laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kuros apstiprinājušies infekciju gadījumi. Valsts policija šobrīd vērtē šos materiālus, lai saprastu cēloņsakarību starp saslimšanas gadījumiem un to, vai notikušajā var saskatīt noziedzīga nodarījuma pazīmes.”

Bērnudārziem jāmaksā

Lai gan nav izdevies atklāt E. coli baktērijas avotu, kas izraisīja smagās saslimšanas, tomēr higiēnas pārkāpumi pirmsskolas izglītības iestādēs ir konstatēti. PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere stāsta: “PVD galvenais secinājums pēc veiktajām pārbaudēm ir, ka Siguldas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu ēdinātājs SIA “Baltic Restaurants Latvia” savā darbībā minēto izglītības iestāžu virtuvēs ir pieļāvis higiēnas prasību pārkāpumus un nav nodrošinājis pietiekamu tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanu, radot labvēlīgu vidi dažādu slimību ierosinātāju izplatīšanai. To apliecina laboratorisko izmeklējumu rezultāti – uz divu pirmsskolas izglītības iestāžu pavāru rokām virsmas nomazgājumos konstatēts toksīnus producējošais zeltainais stafilokoks, bet četrās pirmsskolas izglītības iestādēs ņemtos nomazgājumos konstatētas zarnu nūjiņas grupas baktērijas.

Par konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem pirmsskolas izglītības iestādēs “Saulīte” un “Ieviņa” ir uzsāktas administratīvā pārkāpuma lietvedības un sastādīti protokoli, lēmumi abās lietās tiks pieņemti 12. novembrī. Par konstatētajiem pārkāpumiem, kas saistīti ar paškontroles sistēmas trūkumu un personāla apmācību higiēnas jautājumos, privātajai pirmsskolas izglītības iestādei “Pumpurdārzs” piemērots naudas sods 125 eiro. Par konstatētajiem  pārkāpumiem, kas saistīti ar temperatūras režīmu ievērošanu ēdienu izdales vietā, pirmsskolas izglītības iestādei “Pīlādzītis” piemērots naudas sods 125 eiro. Visas iepriekš minētās lietvedības ir attiecināmas uz SIA “Baltic Retsaurants Latvia”, kas nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus iepriekš minētajās iestādēs.”

Pašvaldība maina ēdinātāju, pastiprina kontroles sistēmu

Saistībā ar notikušo Siguldas novada pašvaldība lauza līgumu ar SIA “Baltic Restaurants”, kas nodrošināja ēdināšanu gan novada pirmsskolas izglītības iestādēs, gan skolās. Tika organizēts ārkārtas iepirkums un noslēgts līgums ar SIA “Vectēvs” par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu pirmsskolas izglītības iestādēs Siguldā. SIA “Vectēvs” ir Latvijas uzņēmums, kas apkalpo arī Cēsu un Kocēnu izglītības iestādes. Izsludinot iepirkumu, pašvaldība tajā iekļāva arī vecāku ierosinātos punktus ēdināšanas kvalitātes nodrošināšanai, piemēram, papildu prasība bija nodrošināt dārzeņu pirmapstrādi uz vietas ēdināšanas blokā, neizmantojot jau mizotus, vakuumā fasētus dārzeņus. Kā atzīst Siguldas novada pašvaldības pārstāve Sindija Brikmane, līdz šim saņemtas tikai pozitīvas atsauksmes par jauno ēdinātāju.

Tam piekrīt arī PII “Pasaciņa” vadītāja Liene Ābele: “Esam apmierināti ar jauno ēdinātāju. Līdzšinējo divu virtuves darbinieku vietā mums ir četri jauni darbinieki, ir pastiprināta kvalitātes kontrole. Lai gan mūsu iestādē nebija smagie infekcijas gadījumi, notikušais mums visiem – gan bērnudārzu darbiniekiem, gan vecākiem – bija liels pārdzīvojums. Šobrīd situācija ir normalizējusies, iestāde strādā ierastajā režīmā. Tuvākajā laikā plānojam organizēt tikšanos ar SIA “Vectēvs” pārstāvjiem, lai vecāki varētu uzdot interesējošos jautājumus.”

“Ēdinātājs tiks mainīts arī Siguldas novada skolās, kur pirms tam to nodrošināja SIA “Baltic Restaurants”,” par to, kādas vēl pārmaiņas notikušas Siguldas izglītības iestādēs, stāsta Sindija Brikmane: “2. oktobrī tika izsludināts atklātais konkurss par ēdināšanas pakalpojumiem Siguldas Valsts ģimnāzijā, Allažu pamatskolā un Allažu pamatskolas pirmsskolas izglītības grupās, Siguldas pilsētas vidusskolā un Siguldas 1. pamatskolā. Par saimnieciski izdevīgāko un kvalitatīvāko visās iepirkuma daļās tika atzīts SIA “Aniva” piedāvājums. Atbilstoši Publisko iepirkumu likumam pārējie pretendenti līdz 20. novembrim var iesniegt pārsūdzību par pārkāpumiem. Ja tādu nebūs, pašvaldība drīkstēs slēgt līgumu ar uzvarējušo pretendentu.

Pašvaldība ir pastiprinājusi ēdināšanas pakalpojumu kontroles sistēmu, pastiprinot medmāsu atbildību un piesaistot sabiedrības veselības speciālistu, lai var veikt ēdināšanas bloku higiēnas un mikrobioloģisko kontroli, kā arī iepirkuma nosacījumos iekļaujot prasību ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam nodrošināt darbu vadītāju, kurš pārrauga ēdināšanas bloku darbu. Maksa par ēdināšanu gan bērnudārzos, gan skolās paliek nemainīga.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.