Menu
 

Satraukums par divu Latvijas iedzīvotāju iespējamu inficēšanos ar koronavīrusu izrādījies nepamatots

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Kādam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta palīgam radušās bažas par divu Latvijas iedzīvotāju iespējamu inficēšanos ar jauno koronavīrusu, taču satraukums izrādījies pilnībā nepamatots, piektdien preses konferencē pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Šie divi saslimušie nesen bija atgriezušies no ceļojuma, tāpēc ārsta palīgam radušās šaubas un piesardzības nolūkos viņš rosinājis veikt attiecīgas pārbaudes. Abi sasirgušie nogādāti RAKUS, kur vispirms jau secināts, ka viņi ieradušies no reģiona, kas nav pat tuvu Ķīnai. "Viņiem bija pavisam citi simptomi un citi vīrusi," uzsvēra Višņakovs, norādot, ka abos gadījumos teju uzreiz apstiprināts, ka saslimušie nav inficējušies ar koronavīrusu.

Viena pacienta gadījumā slimnīca pati uzreiz spēja noteikt, ka pacients nav inficējies. Otrajā gadījumā tika veikta apskate un analīžu paraugi nosūtīti uz Nīderlandi, bet arī šajā gadījumā bažas neapstiprinājās, informēja klīnikas vadītājs. Višņakovs skaidroja, ka šādos gadījumos slimnīcas speciālists veic pārbaudi, jo vīruss pēc tā simptomiem var tikt sajaukts ar gripu vai akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Pat sarežģītākos gadījumos Austrumu slimnīcas diagnostikās iespējas esot tādas pašas kā citviet Eiropā.

NMPD direktore Liene Cipule skaidroja, ka šajos izsaukumos ievēroti papildus piesardzības mēri, tostarp medicīnas personāls vilcis respiratorus, bet īpašos aizsargkostīmus NMPD brigādēm vēl neesot nācies vilkt.

Višņakovs vēlreiz apliecināja, ka RAKUS ir "gatava vīrusam" - ir iepirkti visi aizsardzības līdzekļi un darbinieki ir informēti.

Veselības ministrijā šodien notika Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sanāksme, kurā sprieda par dienestu gatavību koronovīrusa atklāšanai un ārstēšanai Latvijā.

Patlaban Latvijā nav reģistrēts neviens koronavīrusa saslimšanas gadījums.

Turpretim Pasaules Veselības organizācijas (PVO) statistikas dati liecina, ka patlaban ir reģistrēti vairāki tūkstoši koronavīrusa saslimšanas gadījumu. 82 gadījumi no tiem konstatēti ārpus Ķīnas, kopumā 18 valstīs. No vīrusa mirušo skaits pārsniedz divus simtus.

Ceturtdien PVO izsludināja starptautisko ārkārtas situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa infekcijas uzliesmojumu Ķīnā.

Atbildīgie dienesti Latvijā, proti, Slimību profilakses un kontroles centrs, NMPD un universitātes slimnīcas, ir pastāvīgā saziņā par situācijas attīstību pasaulē saistībā ar jauno vīrusu un šobrīd strādā atbilstoši Katastrofu medicīnas plānā noteiktajam gatavības režīmam. 

Ārstniecības iestādēm - gan NMPD brigāžu mediķiem, ģimenes ārstiem un slimnīcu personālam ir sniegtas PVO rekomendācijas rīcībai, saskaroties ar iespējami inficētu pacientu ar koronovīrusu. Tāpat ir apzināti pieejamie slimnīcu resursi infekcijas slimnieku ārstēšanai. Dienesti ir apliecinājuši, ka nepieciešamības gadījumā spēs nodrošināt veselības aprūpes sniegšanu pacientiem, kuriem pastāvēs aizdomas par inficēšanos ar šo vīrusu.

Ja Latvijā tiktu konstatēts Ķīnas jaunais koronavīruss, tad ar to saslimušie pieaugušie tiktu nogādāti RAKUS, bet bērni tiktu vesti uz Bērnu Klīnisko universitātes slimnīcu, iepriekš Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē paziņoja NMPD direktore Cipule.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.