Menu
 

Viņķele: Ja brīvdienās mazināsies Covid-19 izplatība, varētu diskutēt par "2x2" principa mīkstināšanu

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Ja gaidāmajās brīvdienās samazināsies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, valdība nākamnedēļ varētu diskutēt par "2x2" principa mīkstināšanu, ceturtdien preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"2x2" princips paredz, ka Covid-19 ierobežošanai kopā var pulcēties līdz divi cilvēki, turklāt cilvēkiem publiskajā telpā jāievēro vismaz divu metru distance.  

Nākamnedēļ, vērtējot ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu, valdība ņems vērā datus par Covid-19 izplatību gaidāmo brīvdienu laikā, tādējādi, novērojot pieaugumu jaunatklāto gadījumu skaitā, ierobežojumi paliks.

"Ierobežojums pulcēties ir viens no tiem, kas būs jāvērtē. Pilnīgi noteikti, ja mēs pēc svētkiem redzēsim pozitīvus rādītājus, ka inficēto skaits ne vien nepalielinās, bet krītas, tad diskutēsim par šo," sacīja ministre, piebilstot, ka "ir droši zināms", ka ierobežojumu atcelšana nenozīmēs, ka uzreiz vienkopus var pulcēties pāris simti cilvēku.

"Lai saprastu, mēs runājam par skalu - daži desmiti cilvēku," piebilda Viņķele. Atsaucoties uz infektologu un epidemiologu pausto, ministre pauda pārliecību, ka "lielāku soli mēs vienkārši nedrīkstam atļauties".

Mīkstinot ierobežojumus, potenciāli varētu spriest arī par aktivitātēm, kuras cilvēki drīkst darīt, tostarp par fiziskām aktivitātēm.

Ja saslimstība brīvdienu laikā pieaugs, "vainot šeit valdību nevarēs, tā būs mūsu sabiedrības kopējā izvēle", paziņoja Viņķele.

"Vērtējot inficēšanas tempus un tā izmaiņas, jāsaka, ka situācija ir stabilizējusies," sacīja ministre, skaidrojot, ka sabiedrības kopējā uzvedība patlaban aptur infekcijas izplatības pieaugumu. Balstoties uz šo secinājumu, politiķe mudināja iedzīvotājus arī turpmāk ievērot noteiktos ierobežojumus.

"Katrs ar savu rīcību balso par to, ko valdība lems nākamnedēļ," deklarēja Viņķele, atkārtoti norādot, - ja inficēšanās nesamazināsies pēc gaidāmajām brīvdienām, ierobežojumi netiks mīkstināti.

Atsaucoties uz onkologu sniegto informāciju, Viņķele norādīja, ka patlaban ir samazinājusies pacientu plūsma par aptuveni 12%, lai gan onkoloģijas pakalpojumi netika ierobežoti. Vēršoties pie onkoloģijas pacientiem, ministre uzsvēra, ka "onkoloģijas nozare krīzes laikos nav ietekmēta".

Jau ziņots, ka pēdējās diennakts laikā Covid-19 testi veikti 3075 iedzīvotājiem un atklāti deviņi jauni saslimšanas gadījumi.

Līdz šim Latvijā kopā veikti 57 886 izmeklējumi, ar Covid-19 saslimušas 858 personas un 348 izveseļojušās, bet 15 mirušas.

Pēdējās diennakts laikā stacionēti trīs Covid-19 pacienti, bet stacionāros kopumā ārstējas 42 slimnieki, no tiem 39 pacienti ar vidēji smagu un trīs - ar smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāra līdz šim izrakstīti 88 pacienti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.