Menu
 

Perevoščikovs: Pēdējā laikā Covid-19 visbiežāk izplatās ģimenes locekļu, kolēģu un draugu vidū

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) epidemioloģiskās izmeklēšanas liecina, ka pēdējā laikā Covid-19 visbiežāk izplatās ģimenes locekļu, kolēģu un draugu vidū, aģentūrai LETA pastāstīja SPKC  Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Eksperts kā piemēru minēja iespēju, ka Covid-19 izplatās darba vietā koplietošanas telpās, piemēram, ēdnīcā.

Perevoščikovs atzīmēja, ka kopš marta beigām, kad tika novērota maksimālā saslimstība ar Covid-19, jaunatklāto pacientu skaits krītas jau piekto nedēļu pēc kārtas, kamēr testēšanas apjoms pieaug.

SPKC dati liecinot, ka būtiski ir samazinājies tādu pacientu skaits, kas inficējušies ārpus lokāliem uzliesmojumiem. Ja marta beigās lokālos uzliesmojumos, piemēram, patversmē, atklāto pacientu īpatsvars veidoja mazāko daļu no kopējā atklāto Covid-19 pacientu skaita, tad patlaban novērojams pretējais.

Arī raugoties uz pagājušajā nedēļā konstatētajiem kopumā 67 Coivd-19 pacientiem, daudzi ir bijuši saistīti jau ar zināmiem slimības perēkļiem, uzsvēra epidemiologs. "Izplatība koncentrējas noteiktos objektos," piebilda eksperts.

Pēc epidemiologa paustā, tas liecina, ka Covid-19 izplatība sabiedrībā mazinās, kas savukārt norāda uz ieviesto ierobežojumu efektivitāti. Perevoščikovs atzīmēja, ka, pieaugot testēšanas kapacitātei, samazinās jaunatklāto pacientu skaits, lai gan patlaban analīzes tiek veiktas plašāk un mērķētāk.

Tomēr eksperts uzsver, ka, mazinot Latvijā Covid-19 dēļ ieviestos ierobežojumus, jāpatur prātā samērīgums, jo "vīruss joprojām izplatās tāpat kā līdz šim".

"Mums vajag saprast, ka slimība var atgriezties," uzsvēra epidemiologs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.