Menu
 

Par turpmākām izmaiņām Covid-19 dēļ noteiktajos ierobežojumos lems pēc četrām nedēļām

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Par turpmākām izmaiņām Covid-19 dēļ ieviestajos ierobežojumos valdība lems pēc četrām nedēļām, tāpēc ārkārtējā situācija valstī tiek pagarināta līdz 9.jūnijam, preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre jau iepriekš bija informējusi, ka par izmaiņām ierobežojumos valdība lems, raugoties uz situāciju četrās jomās - epidemioloģisko situāciju, veselības aprūpes sistēmas noslodzi, situāciju ārvalstīs un kopējo sabiedrības drošību, tostarp arī pasākumu kontroles iespējas, un sabiedrības psiholoģisko labklājību un noturētspēju.

"Šie atvieglojumi, kas stāsies spēkā pēc 12.maija, ir tāda kā prātīguma un pratības pārbaude, kā mēs mācāmies un pielāgojamies dzīvei ar šo vēl neuzveikto vīrusu," sacīja ministre.

"Principā pamatprasības - distancēšanās un roku higiēna - nemainās," uzsvēra Viņķele.

Ministre uzsvēra, ka šobrīd vīrusa izplatība ir mazinājusies, bet pandēmija vēl nav beigusies, tāpēc ļoti būtiski ir ievērot ikdienas piesardzības pasākumus, arī tiekoties ar radiem vai draugiem, kā arī citās situācijās.

Politiķe paziņoja, ka tas nozīmējot, ka jebkurā situācijā pēc iespējas ir jāievēro divu metru distance, kas ir svarīgi, lai samazinātu risku inficēties. Ja ir iespēja, šobrīd joprojām labāk esot palikt mājās. Savukārt, ja cilvēks ir saslimis, piemēram, klepo, palikt mājās ir viņa obligāts pienākums.

Tāpat nedrīkst aizmirst par "klepošanas un šķaudīšanas etiķeti" - mute jāpiesedz ar elkoņa iekšpusi, kā arī regulāri ir jāmazgā rokas vai, ja tas nav iespējams, jāizmanto dezinfekcijas līdzeklis, uzsver Veselības ministrija.

"Gan epidemiologi, gan infektologi norāda, ka vīrusa izplatība joprojām notiek sabiedrībā, turklāt Covid-19 visbiežāk izplatās ģimenes locekļu, kolēģu un draugu vidū. Tāpēc pirms pasākuma vai tikšanās ar citiem sev jāpajautā - jā, tagad drīkst, bet vai man tas ir vajadzīgs? Jāapzinās, ka katrs pasākums vai tikšanās ir risks saslimt. Cilvēkam, kurš ir inficējies vēl var nebūt saslimšanas simptomu, bet ballītes laikā netīšām var aplipināt citus. Pēc tam gan pašam, gan citiem būs jāievēro stingrs režīms mājās kā Covid-19 pacientiem vai kontaktpersonām. Jāatceras, ka smagākas slimības sekas var būt gados vecākiem cilvēkiem un personām ar hroniskām slimībām, tāpēc īpaši būtiski ir viņus pasargāt, ko var izdarīt, izvairoties no tuva kontakta," teikts ministrijas paziņojumā.

Ņemot vērā šodienas valdības lēmumus, Veselības ministrija sadarbībā ar citām nozarēm papildinās un aktualizēs rekomendācijas, kas jāievēro, piemēram, publiskos pasākumos vai organizējot sporta nodarbības, taču pamats būšot nemainīgs arī pie jaunajiem nosacījumiem.

Pēc ministres paustā, patlaban Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs strādā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem ar mērķi nonākt pie vienādas pieejas attiecībā uz ārvalstu ceļotājiem, kad tiks atjaunoti starpvalstu ceļojumi. Nonākot pie vienotām prasībām attiecībā uz ārvalstu ceļotājiem, proti, tiem, kuri nav Baltijas valstu iedzīvotāji, varēs lemt par starpvalstu ceļojumu atsākšanu, vēstīja ministre.

Patlaban epidemioloģiskā situācija Baltijas valstīs ir līdzīga, kas nozīmē, ka īpašas karantīnas prasības uz šo valstu ceļotajiem Baltijas robežās netiks piemērotas.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par būtisku dažādu ierobežojumu atvieglošanu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.