Menu
 

Pētījums: Bērni pēc Covid-19 izslimošanas sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, locītavu sāpēm un nogurumu

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Bērni pēc Covid-19 izslimošanas sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, galvassāpēm, locītavu sāpēm, neizskaidrojamu nogurumu, arī pilnīgu ožas zudumu, liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) veiktais pētījums.

Kā aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāvji, pēc BKUS aicinājuma atsaukties vecākus, kuru bērni pārslimojuši Covid-19, kopumā slimnīcā vērsušies 28 pacientu vecāki. Pētījuma mērķis ir veselības stāvokļa izvērtēšana un turpmāka dinamiska novērošana Bērnu slimnīcā.

Šobrīd pētījumi tiek turpināti, bet pirmie rezultāti uzrāda, ka astoņi no 28 bērniem, kuri kādu laiku atpakaļ pārslimojuši Covid-19 un kuriem ir pat divas negatīvas Covid-19 testu atbildes, konstatētas vismaz viena vai pat vairākas ar Covid-19 saistītas postvirāla sindroma pazīmes, kas ir pietiekami vērā ņemams daudzums, pauda slimnīcas pārstāvji. Bērni sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, galvassāpēm, locītavu sāpēm, neizskaidrojamu nogurumu, arī pilnīgu ožas zudumu.

BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece Jana Pavāre uzsvērusi, ka sasniegtie rezultāti var būtiski palīdzēt turpmākā palīdzības un atbalsta sniegšanā bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19. Viņa skaidroja, ka BKUS speciālisti padziļināti izvērtēja bērnu fiziskās veselības stāvokli, īpašu uzmanību veltot iespējamām attālinātām sekām un postvirālā sindroma pazīmēm, bērna psihoemocionālām izjūtām slimības laikā un pēc tās, kā arī kognitīvām funkcijām.

"Mēs turpināsim sekot līdzi šo bērnu veselības stāvoklim ilgtermiņā, jo ir svarīgi, lai Covid-19 pārslimojušie bērni spēj pilnvērtīgi atgriezties dzīvē veseli un dzīvespriecīgi," pauda Pavāre. Tāpat viņa aicināja arī turpmāk būt atsaucīgiem un arī pārējiem Latvijas bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19, piedalīties pētījumā un veikt veselības stāvokļa izvērtējumu BKUS.

Slimnīcas pārstāvji uzsvēra, ka šī pandēmija, kas turpina izplatīties ne tikai pasaulē, bet joprojām arī Latvijā, raksturīga ar to, ka trūkst pētījumos balstītu faktu un pierādījumu gan par slimības gaitu bērnu vecumā, gan iespējamām sekām, ko šāda infekcija atstāj uz organismu ilgākā laika periodā. Turklāt bērnu un pieaugušo slimības gaita atšķiras, atklāja BKUS.

Pieejamie starptautiskie pētījumi liecinot, ka aizvien vairāk pacientu norāda, ka atveseļošanās var ilgt nedēļām un pat mēnešiem, ilgstoši saglabājoties dažādiem simptomiem ar dažādu to izteiktības pakāpi, kuri nopietni ietekmē pacientu ikdienas dzīvi, fizisko un emocionālo pašsajūtu, informēja slimnīcā.

Biežāk minētie simptomi esot ilgstošs nogurums, kas ietekmē ikdienas aktivitātes, izteikts nogurums pēc fiziskām aktivitātēm, nogurums pēc pamošanās, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī kognitīvi traucējumi – grūtības koncentrēties, atmiņas traucējumi, ožas zudums, apetītes un garšas izmaiņas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.