Menu
 

Ekonomikas ministrs un LIAA direktors: Kvalificēta ārvalstu darbaspēka piesaistes sistēma nav jāpārskata

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns neuzskata, ka viena epidemioloģiskā gadījuma dēļ Latvijā būtu jāmaina darba uzturēšanās atļauju piešķiršas kārtība.

Vitenbergs aģentūrai LETA atzina, ka pēc pagājušajā nedēļā konstatētās Uzbekistānas viesstrādnieku saslimšanas ar Covid-19 nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus secinājums par darba atļauju izsniegšanas sistēmu valstī.

Nedz ministrs, nedz LIAA direktors neuzskata, ka Latvijā būtu jāpārskata darba atļauju piešķiršanas sistēma, liedzot valstī iebraukt strādājošajiem no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstību.

Pēc ekonomikas ministra domām, LIAA ir pietiekami labs filtrs augsti kvalificēta ārvalstu darbaspēka piesaistei, turklāt arī darba devēji gādā, lai nodarbinātie ārvalstnieki ievērotu epodemioloģiskās drošības pasākumus. Vienlaikus ekonomikas ministrs piebilda, ka ir svarīgi sekot līdzi Covid-19 izplatības tendencēm.

Arī Rožkalns atzina, ka Latvijā nevajadzēu pārskatīt darba atļauju piešķiršanas kārtību ārvalstniekiem, jo tie lielākoties ir augsti kvalificēti speciālisti, turklāt šo darbinieku piesaiste tiek kontrolēta. Vitenbergs piebilda, ka patlaban Latvijā tiek piesaistīti augsti kvalificēti speciālisti tajās jomās, kurās grūti piesaistīt vietējo darbaspēku.

Vienlaikus ministrs un LIAA direktors rosināja vērtēt situāciju ar sezonas strādniekiem. Patlaban par šo sezonas strādnieku piesaisti ir atbildīga LIAA, tomēr Rožkalna ieskatā par šo jomu būtu jāatbild Zemkopības ministrijai (ZM), kurai labāk zināma situācija pārraugāmajās nozarēs.

Vitenbergs gan atzina, ka situācija ar sezonas strādnieku piesaisti būtu pārrunājama politiskā līmenī. "Sezonas darba veicēji veido lielu daļu no kopējā iebraucēju skaita un tas varētu tikt pārvērtēts. Nepieciešama politiska izšķiršanās - nodot jautājumu par sezonas darbiniekiem ZM kompetencē vai arī aizliegt tiem iebraukt," sacīja Vitenbergs.

Jau ziņots, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) kopš Covid-19 dēļ noteiktās ārkārtējās situācijas atcelšanas no 10.jūnija līdz šodienai izsniegusi darba atļaujas 672 ārvalstniekiem, kuri lielākoties ieradušies no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas, aģentūru LETA informēja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Viņš stāstīja, ka līdz šodienai LIAA pieņēmis 117 pozitīvus lēmumus par uzņēmumu lūgumu ievest Latvijā darbaspēku no trešajām valstīm, tādējādi ierasties strādāt Latvijā ir atļauts 672 ārvalstniekiem.

Pamatā Latvijas darba devēji strādniekus piesaista no Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Rumānijas, Spānijas, Čehijas, Lielbritānijas, Zviedrijas u.c.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.