Menu
 

Keris: ST lēmums ierosināt lietu par mediķu atalgojuma paaugstināšanu ir būtisks pavērsiens

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Tiesībsarga pieteikums un Satversmes tiesas (ST) lēmums ierosināt lietu par mediķu atalgojuma paaugstināšanu iezīmē būtisku pavērsienu līdzšinējā notikumu gaitā, uzskata Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

"No vienas puses, tas spārno mediķu cerības un stiprina ticību, ka mēs dzīvojam tiesiskā un demokrātiskā valstī. No otras puses, tas ir nopietns brīdinājums likuma pārkāpējiem un viņu līdzskrējējiem," izteicās arodbiedrības priekšsēdētājs.

Kā aģentūru LETA informēja organizācijas biroja administratore Vita Pluša, LVSADA šī gada 16.jūnijā lūdza tiesībsargu Juri Jansonu vērsties ST, lai aizstāvētu veselības aprūpes darbinieku likumīgās tiesības uz darba samaksas paaugstināšanu 2020. un 2021.gadā atbilstoši tam, kā to paredz Veselības aprūpes finansēšanas likums.

Tiesībsargs pieteikumu ST iesniedza 6.jūlijā. Pieteikumā, kā norāda arodbiedrībā, tiesībsargs paudis uzskatu, ka likumā paredzētās darba samaksas paaugstināšanas daļēja izpilde neatbilst demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatnormām, kā arī rada būtisku valsts un sabiedrības interešu apdraudējumu.

Neraugoties uz LVSADA un vairāku mediķu sabiedrisko organizāciju rīkotajiem protestiem, Saeima pērn 14.novembrī pieņēma likumu "Par valsts budžetu 2020.gadam", kas paredz nozares darbinieku atalgojuma paaugstināšanai piešķirt tikai aptuveni pusi no paredzētā.

Ņemot vērā minēto Saeimas lēmumu, LVSADA un tiesībsargs jau pērn decembrī apmainījās viedokļiem par iespējamo rīcību. LVSADA augstu vērtē tiesībsarga 17.februāra aicinājumu Saeimai līdz šī gada 1.jūnijam likumā "Par valsts budžetu 2020.gadam" veikt grozījumus, lai varētu paaugstināt veselības aprūpes darbinieku darba samaksu atbilstoši likumā noteiktajam.

LVSADA priekšsēdētājs Keris 15.aprīlī aicināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju nodrošināt likumā garantēto darba samaksas pieaugumu veselības aprūpes nozares darbiniekiem. Vēstulē tiesībsargam šī gada jūnijā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atzina, ka darba samaksas pieaugums mediķiem ir jāīsteno pilnībā. Diemžēl tas joprojām nav izdarīts, atzīmē Keris.

Kā ziņots, ST pirmdien pēc tiesībsarga pieteikuma ierosinājusi lietu par 2020.gada budžetā noteiktā mediķu algas pieauguma atbilstību valsts pamatlikumam, aģentūra LETA uzzināja ST.

Lietā tiks vērtēta likuma "Par valsts budžetu 2020.gadam" programmu un apakšprogrammu veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai, ciktāl tās neparedz Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumos noteikto valsts finansējumu veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai 2020.gadā, atbilstība Satversmei.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 5.oktobrim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.