Menu
 

Ik darba dienu nelaimes gadījumā darbavietā cieš deviņi nodarbinātie

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saskaņā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) datiem pēdējo piecu gadu laikā kopējais darbavietā nelaimes gadījumos cietušo skaits ir palielinājies par 31%, un ik stundu nelaimes gadījumā darbavietā cieš viens nodarbinātais. 2019. gadā Latvijā kopā nelaimes gadījumos cieta 2272 nodarbinātie, tostarp 226 nodarbinātie guva smagus veselības traucējumus un 29 nodarbinātie gāja bojā. Salīdzinot ar 2018. gadu, smagi cietušo skaits pieaudzis par 8%, savukārt bojāgājušo skaits samazinājies par 3%.

Arī apdrošināšanas sabiedrības “Balta” (PZU) dati apstiprina, ka 2019. gadā salīdzinājumā ar 2017. gadu pieteikto negadījumu skaits palielinājies vairāk nekā divas reizes, tostarp ik gadu ap 10 ļoti smagiem nelaimes gadījumiem noved pie nodarbinātā invaliditātes. Vienlaikus apdrošināšanas eksperti atzīst – Latvijas darba tirgū novērojams, ka darba devēji nepietiekami novērtē ar darba specifiku saistītos riskus, kuru skaits ik gadu pieaug, savukārt darbinieki vieglprātīgi izturas pret drošības instrukcijām.

2019.gadā nelaimes gadījumos darbā, tāpat kā iepriekš, biežāk cietuši vīrieši – 66%, liecina VDI dati. “Balta” pēdējo trīs gadu laikā ir izmaksājusi atlīdzības par vairākiem desmitiem smagu negadījumu, kad darba traumu rezultātā nodarbinātie guvuši smagas politraumas, apdegumus, invaliditāti vai diemžēl gājuši bojā. Katru gadu apdrošinātājs par nelaimes gadījumiem darbā izmaksājis atlīdzību vairāk nekā 1300 nodarbinātajiem, kurus apdrošinājis darba devējs.

Kā liecina VDI darba vietā cietušo skaita analīze pa nozarēm, arī 2019. gadā nemainīgi nozares ar lielāko cietušo skaitu bija apstrādes rūpniecības, transporta un uzglabāšanas, tirdzniecības, būvniecības, veselības un sociālās aprūpes nozares. Lai gan pēdējo piecu gadu laikā darba nespējas dienu skaits saistībā ar traumu darbā dubultojies, pērn sasniedzot 23961, joprojām salīdzinoši maza daļa darba devēju domā par “drošības spilvenu” – darbinieku nelaimes gadījumu apdrošināšanu. Tikai 34% uzņēmumu, kuru darbiniekiem ir iegādāta veselības apdrošināšanas polise, ir apdrošināti arī pret nelaimes gadījumiem, liecina “Balta” dati.

“Balta” Personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva uzsver, ka, izskatot pieteikumus par nelaimes gadījumu atlīdzībām, kas saņemti pēdējo gadu laikā, regulāri nākas saskarties ar ļoti smagiem un diemžēl arī letāliem gadījumiem: “Līdz ar pieaugošo būvniecības objektu un infrastruktūras projektu apjomu un ražošanas industrijas attīstību novērojam, ka šajās nozarēs negadījumu skaits darbavietās nozīmīgi palielinājies. Kopumā darba traumas raksturo smagākas sekas nekā tās ir sadzīves vai cita veida traumām.

“Balta” pieredzē lielākā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība pēdējo trīs gadu laikā saistībā ar darba spējas zaudēšanu bijusi 100 000 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.