Menu
 

Topošā uzraudzības informācijas sistēma dos policijai plašākas tiesības kontrolēt ieceļotāju pašizolācijas ievērošanu

  • Autors:  LETA
Foto - Iekšlietu ministrija Foto - Iekšlietu ministrija

Topošā personu uzraudzības informācijas sistēma dos policijai daudz plašākas tiesības kontrolēt personas, kurām pēc ieceļošanas Latvijā ir jāpavada noteikts laiks pašizolācijā, aģentūrai LETA atzina Iekšlietu ministrijā (IeM).

LETA jau ziņoja, ka no 16.jūlijā visiem starptautisko pārvadājumu pasažieriem pirms ieceļošanas Latvijā jāiesniedz pārvadātājam aizpildīta papīra anketa, norādot apmeklētās valstis, kontaktinformāciju un izvēlēto adresi, kur paredzēts aizvadīt pašizolācijas laiku, kā arī apliecinot, ka ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošība pasākumus.

Informācija par pasažieriem tiek nodota Valsts policijai pašizolācijas kontrolei, bet par pārējiem pasažieriem - Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC).

Ņemot vērā trūkumus papīra anketas aizpildīšanai un policijas problēmas izkontrolēt to, vai no Igaunijas un tagad arī no Lietuvas iebraucošās personas ievēro pašizolāciju, IeM šajā laikā ir aktīvi strādājusi pie atbilstošiem praktiskiem un juridiskiem risinājumiem situācijas mainīšanai, noskaidroja aģentūra LETA.

LETA jau iepriekš ziņoja, ka nolūkā uzlabot personu epidemioloģiskās kontroles iespējas IeM drīzumā plāno ieviest Personu uzraudzības informācijas sistēmu. Līdz šim detalizētāk IeM par sistēmas darbību informāciju nebija sniegusi.

Tagad IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs aģentūrai LETA skaidroja, ka sistēmas palaišanai nepieciešami grozījumi normatīvajos aktos, kas patlaban iesniegti Saeimā. Grozījumi paredz, ka jebkurai personai būs pienākums, ieceļojot Latvijā no Covid-19 visvairāk skartajām valstī, tostarp, Lietuvas un Igaunijas, aizpildīt apliecinājuma anketu minētajā elektroniskajā sistēmā.

"Vienkārši runājot, sistēma darbosies šādi: ieceļojošai personai speciāli izveidotā interneta vietnē "covidpass.lv" būs jāaizpilda anketa par to, ka persona apņemas pēc iebraukšanas Latvijā ievērot desmit dienu pašizolāciju. Pēc anketas aizpildīšanas sistēma uz personas e-pastu nosūtīs kvadrātkodu jeb QR kodu. Šo kodu pēc policijas vai robežsardzes uzaicinājuma būs jāuzrāda likumsargiem, kas datorizēti varēs pārliecināties, vai persona ievēro minēto epidemioloģiskās drošības prasību," skaidroja Trofimovs.

Anketas aizpildīšana būs obligāts nosacījums ne tikai tām personām, kas ieceļo ar starptautiskajiem pārvadātājiem, bet arī tām personām, kuras iebrauc ar privātajiem transportlīdzekļiem vai šķērso robežu ar kājām. Par anketas neaizpildīšanu draudēs administratīvais sods.

Minētās sistēmas ieviešana ne tikai ļaus atteikties no papīra formāta apliecinājuma, bet arī dos plašākas policijas tiesības veikt šādu personu pārbaudes.

"Ar Saeimā iesniegtajiem likuma grozījumiem plānots noteikt Valsts policijas un robežsardzes tiesības apturēt transportlīdzekli, lai veiktu pārbaudi, ka tiek ievērotas tiesību normas par apliecinājuma anketas iesniegšanu," uzsvēra Trofimovs.

Trofimovs gan mierināja, ka IeM necenšas panākt totālu personu kontroles ieviešanu. Minētā elektroniskā sistēma un tai nepieciešamais normatīvais regulējums darbosies līdz brīdim, kad Covid-19 Latvijā vairs nebūs aktuāls. Turklāt 30 dienas pēc apliecinājuma anketas iesniegšanas personas dati automātiski tiks dzēsti.

Lai arī valdība jaunās elektroniskās sistēmas izveidošanai jau piešķīrusi finansējumu un speciālisti cer sistēmu palaist līdz 12.oktobrim, tālākais ir atkarīgs no Saeimas darba, jo sistēma nevar darboties, kamēr nav ieviests atbilstošs normatīvais regulējums, norādīja Trofimovs

Jau ziņots, ka Saeimā iesniegtie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz, ka Covid-19 infekcijas izplatības draudu mazināšanai un personu uzraudzības nodrošināšanai izmanto Personu uzraudzības informācijas sistēmu.

Tāpat likumā ir paredzēts pilnvarojums Ministru kabinetam noteikt Personu uzraudzības informācijas sistēmā iekļaujamo ziņu apjomu, ziņu glabāšanas termiņu, ziņu iekļaušanas kārtību un institūcijas, kurām piešķir piekļuvi sistēmā iekļautajām ziņām.

Sistēmas izveidošanai nepieciešami ne vairāk kā 37 000 eiro.

Sistēma paredzētu iespēju sašķirot un uz policijas iecirkņiem nosūtīt kontroles veikšanai nepieciešamo informāciju no anketām par konkrētiem ieceļotājiem, kuriem ir noteikta pašizolācija. Tāpat sistēma paredzētu iespēju Valsts robežsardzei atbilstoši starpvalstu līgumiem nodot informāciju par personām, kuras dodas uz partneru valsti, šķērsojot Latviju.

Sistēma arī paredzētu iespēju nodrošināt SPKC ar nepieciešamajiem datiem par personām, kuras ceļojušas kopā, kā arī uzlabot apkopoto datu kvalitāti un aprites ātrumu. Sistēma arī uzlabotu pašizolācijā esošo personu uzraudzību attiecībā uz policijas iecirkņu inspektoru darbu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.