Menu
 

Pagājušajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12,5%

  • Autors:  LETA
Grafika - LETA Grafika - LETA

Pagājušajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12,5% salīdzinājumā ar aizpagājušo nedēļu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Kā aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja, katru dienu bija reģistrēti vidēji 620 Covid-19 gadījumi, kas ir par 69 gadījumiem vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars pieaudzis no 8,4% līdz 8,6%.

Saslimstības ar Covid-19 radītājs pakāpeniski turpina pasliktināties, Covid-19 aptverot arvien lielāku Latvijas teritoriju un patlaban saslimstības rādītājam pietuvojoties Eiropas Savienības valstu vidējam rādītājam.

Vienlaikus ir palielinājies arī novadu un pilsētu skaits, kur kumulatīvā saslimstība ir liela - pārsniedz 100 gadījumus un 100 000 iedzīvotāju. Patlaban ir 94 šādas teritorijas, kamēr vēl pirms nedēļas tādas bija 76.

Visstraujākais saslimušo cilvēku skaita pieaugums novērojams Latgalē un Rīgā. Saslimšana pieaug arī Zemgalē. Arī Latvijas 14 dienu kumulatīvā tendence - 426,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju - ir pieaugusi gandrīz līdz Eiropas vidējam rādītājam, kas ir 473.

Veicot Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, tikai 45% gadījumu ir bijis iespējams izsekot inficēšanos un saikne ar citu Covid-19 gadījumu vai uzliesmojumu ir zināma.

No izsekotajiem Covid-19 gadījumiem visvairāk cilvēku ir inficējušies mājsaimniecībā jeb no ģimenes locekļiem vai tiem, ar kuriem dzīvo kopā.

No 6% nedēļā no 16. līdz 22.novembrim līdz 17% pagājušajā nedēļā pieaugusi saslimstība sociālās aprūpes centros gan darbinieku, gan klientu vidū. Tikmēr nedaudz samazinājies to cilvēku skaits, kuri inficējušies darba vietā. Savukārt nepilni 12% pozitīvo gadījumu saistāmi ar inficēšanos ārstniecības iestādēs, no kuriem vairums ir medicīnas darbinieki.

Stacionēto Covid-19 pacientu skaits aizvadītās nedēļas laikā pieaudzis par 17%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un dienā tika stacionēti vidēji 73 pacienti, kas ir par 11 pacientiem vairāk nekā nedēļu iepriekš.

SPKC aicina iedzīvotājus īpaši rūpīgi ievērot mutes, deguna un roku higiēnu, kā arī nedoties uz darbu un publiskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem.

Tos, kuri saņēmuši pozitīvus Covid-19 testa rezultātus, SPKC mudina rīkoties atbildīgi un pašiem uzreiz apzināt un informēt iespējamās kontaktpersonas, lai cilvēki pēc iespējas savlaicīgāk atbilstoši rīkotos un ievērotu kontaktpersonām noteiktos drošības pasākumus.

Tāpat SPKC atgādina, ka šobrīd par kontaktpersonas statusu informē arī darba devēji un ģimenes ārsti, kuri informāciju par pozitīvo pacientu saņem portālā e-veselība.

Cilvēkus, kuri ar Covid-19 infekciju atrodas stingrā izolācijā mājās, SPKC mudina vērot savu veselību un regulāri sazināties ar ģimenes ārstu. Ja parādās elpas trūkums, pēc palīdzības vajag vērsties savlaicīgi, zvanot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113.

Ātrāk uzzināt, ka par to, ka ir būts kontaktā ar Covid-19 slimnieku, var palīdzēt lietotne "Apturi Covid". Izmantojot lietotni, būs iespējams savlaicīgāk izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus. Tāpat lietotne ļauj saslimušajiem informēt kontaktpersonas, kuras arī lieto "Apturi Covid", tādējādi kopīgiem spēkiem mazinot iespēju infekcijai izplatīties tālāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.