Menu
 

Slimnīcu gultasvietu noslodzei saglabājoties augstai, rasta iespēja pārprofilēt vēl 83 gultas Covid-19 pacientu aprūpei

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Slimnīcu gultasvietu noslodzei Latvijā saglabājoties augstai, ir rasta iespēja pārprofilēt vēl 83 gultas Covid-19 pacientu aprūpei, pirmdien žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas (VM) Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Kopējais Covid-19 pacientu gultasvietu noslogojums Latvijā patlaban ir 83%, tomēr situācija gan reģionu, gan slimnīcu vidū joprojām ir atšķirīga, stāstīja Janka.

Tādējādi, reaģējot uz arvien augošo stacionēto Covid-19 pacientu skaitu, šodien rasta iespēja pārprofilēt vēl 83 gultasvietas. Šāds lēmums pieņemts, rēķinoties ar pieejamajiem resursiem un gultām, tajā skaitā arī ārstniecības personām, piebilda Janka.

Tāpat viņa atklāja, ka paralēli tiek risināts jautājums par vēl papildu 50 gultasvietu atvēršanu Rīgā, lai sniegtu aprūpi pacientiem ar vidēji smagu slimības gaitu.

Slimnīcu noslodzes mazināšanas nolūkā VM pieņēmusi arī citus lēmumus, tostarp precīzāk nodefinēt, kādos gadījumos pacientam būtu nepieciešama primārā veselības aprūpe. "Viens no VM plāniem ir vairāk iesaistīt primāro veselības aprūpi. Patlaban tiek izstrādāti kritēriji pacientu izrakstīšanai no stacionāra, nosakot tos pacienta veselības stāvokļa parametrus, kurus izvērtēs, kad pacientu var nodot primārās veselības ārstu pārziņā. Protams, stāvokļa pasliktināšanās gadījumā pacientu var atkal stacionēt," skaidroja Janka.

Vienlaikus ministrija sākusi darbu pie tā, lai nodrošinātu, ka sociālās aprūpes centru iemītnieki, ja viņu stāvoklis atbildīs mājās ārstējama pacienta stāvoklim, veselības aprūpi saņems uz vietas - sociālās aprūpes centrā.

Tāpat esot panākta vienošanās ar slimnīcām, ka pacienti tiks izrakstīti arī brīvdienās, lai iespējami mazinātu gultasvietu noslogojumu. Tomēr VM pārstāve uzsvēra, ka joprojām izrakstīti tiks tikai tie pacienti, kuru veselības stāvoklis to atļauj.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī stacionēti 112 Covid-19 pacienti, kamēr kopumā slimnīcās ārstējas 1213 ar Covid-19 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

No visiem stacionētajiem 1141 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, savukārt 72, kas ir līdz šim lielākais šo pacientu skaits, ir ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 52 pacienti, tostarp arī divi pārvesti. Savukārt kopumā kopš Covid-19 parādīšanās stacionārus pametuši 3660 Covid-19 pacienti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.