Menu
 

Čakša: Trūkst vienas institūcijas, kas elastīgi kontrolētu vakcinācijas pret Covid-19 procesu

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Patlaban vakcinācijas pret Covid-19 plāna īstenošanā trūkst konkrētas atbildīgās institūcijas, kas elastīgi kontrolētu procesu un nodrošinātu iespējami ātru vakcināciju, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda bijusī veselības ministre un 13.Saeimas deputāte Anda Čakša.

"Mērķis ir, lai vakcīnas pēc iespējas ātrāk tiktu izmantotas, nevis lai tās stāvētu plauktos," sacīja Čakša, piebilstot, ka patlaban plāna realizācijā neredz, ka kāds būtu pie "vadības pults". Patlaban, lai vakcīnas nonāktu līdz slimnīcām, ir jāiziet caur vairākiem soļiem, kas iekļauj vairākas institūcijas, piemēram, Slimību profilakses un kontroles centru un Nacionālo veselības dienestu.

Šis, pēc Čakšas paustā, varētu tikt novērsts, ja būtu viena institūcija, kas spētu nodrošināt elastīgu kontroli pār vakcinācijas procesu. Turklāt, kā atzīmēja deputāte, šīs iestādes vadībā būtu jābūt spējīgam krīzes vadītājam.

"Tur ir jābūt cilvēkam, kas ir projektu vadītājs," pauda Čakša, skaidrojot, ka šim cilvēkam ir jābūt tādam, kas vada un kuram ir pieredze nozīmīgu projektu organizēšanā. Proti, pēc viņas sacītā, šīs institūcijas vadītājam nav obligāti jābūt ar medicīnas izglītību, bet gan primāri būtu jāspēj organizēt un vadīt lielus projektus, kas tostarp iekļauj loģistikas aspektus.

Tāpat, viņasprāt, patlaban trūkstot skaidras komunikācijas ar nozari - atbildība ir uzlikta uz vakcinācijas punktiem, bet nav iedoti precīzi instrumenti, kā, piemēram, ģimenes ārsti uzrunās vakcinējamo grupas.

Komunikācijas trūkums Čakšas ieskatā arī vērojams attiecībā pret pašvaldībām. "Tas, ko es neredzēju plānā, ir, kā tiek iesaistītas pašvaldības," piebilda deputāte, norādot, ka veiksmīga vakcinācijas procesa nodrošināšana varētu būt problemātiska, ja pašvaldības nav gana informētas un nezina, piemēram, kāda teritorija tām ir jāaptver.

Cita starpā Čakša uzsvēra, ka būtu jāliek lielāks akcents uz komunikāciju ar sabiedrību. Proti, būtu aktīvāk jākliedē iedzīvotāju šaubas par vakcināciju, tostarp nodrošinot skaidru un saturīgu informāciju, kas jānodod iedzīvotājiem caur viņiem uzticamiem avotiem. "Šo vakcīnu tapšanas process ir milzīgs zinātnes sasniegums, un šo stāstu būtu jāspēj izstāstīt iedzīvotājiem skaidrā valodā," uzskata politiķe.

Viņa tostarp argumentēja, ka plašu informatīvo kampaņu, kas pēc pašreizējā plāna varētu sākties šī gada pirmā ceturkšņa beigās, bija jāsāk jau pirms vairākiem mēnešiem.

Politiķe arī aicināja iedzīvotāju informēšanai par vakcīnas saņemšanu izmantot centralizētu izziņošanas sistēmu, kā tas tika darīts pavasarī - pirmā Covid-19 viļņa laikā -, kad iedzīvotājiem tika izsūtītas īsziņas uz mobilajiem telefoniem ar aicinājumu ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Vienlaikus Čakša pauda šaubas par e-veselības sistēmā ieviesto vakcinācijas reģistrēšanas moduli. "Es neticu, ka to varēs tik gludi palaist," sacīja deputāte, piebilstot, ka "mana informācija liecina, ka viņi tur joprojām visu ievada "Microsoft Excel" tabulās".

Kā vēstīts, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien izteica neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) un atbilstoši koalīcijas sadarbības līgumam aicināja partiju apvienību "Attīstībai"/"Par!" virzīt jaunu veselības ministra amata kandidātu.

Kariņš līdz šim vairākkārt paudis neapmierinātību ar Veselības ministrijas (VM) un ministres darbībām Covid-19 izplatības ierobežošanā, bet pēdējā laikā kritika tika izteikta par skaidra Covid-19 vakcinācijas plāna neesamību. Otrdien valdībā bija paredzēts skatīt VM izstrādāto, ar kavēšanos iesniegto vakcinācijas plānu, taču šī jautājuma izskatīšana tika pārcelta uz šo ceturtdienu.

"Ministru kabinets trīs sēdes nepacietīgi gaidīja, kad veselības ministre prezentēs plānu, kas parādījās tikai otrdien. Turklāt Latvijas Ģimenes ārstu asociācija publiski paudusi, ka tā par šādu plānu nav bijusi informēta, lai gan ģimenes ārstiem vakcinēšanā ir viena no centrālajām lomām. Tāpat neredzu, ka procesā būtu iesaistītas pašvaldības," otrdien sacīja Kariņš.

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane savukārt trešdien žurnālistiem sacīja, ka sarunā ar ģimenes ārstu organizācijām ir novērstas to bažas par ģimenes ārstu prakšu iesaisti vakcinēšanā pret Covid-19.

Tāpat Feldmane, vaicāta par vakcinācijas procesa centralizēšanu, argumentēja, ka tas jau ir gana centralizēts.

Tikmēr premjers, iepazīstoties ar izstrādāto plānu, norādīja pretējo. Viņam lielākā neskaidrība ir par paredzēto pilno decentralizāciju, turklāt vakcinācijas tempam jābūt ātrākam, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.