Menu
 

"Dzīvo rindu" izmēģinājumā izlieto pusi pieejamo vakcīnu pret Covid-19

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

"Dzīvo rindu" izmēģinājumā Rīgā sestdien tika izlietota nedaudz vairāk nekā puse no pieejamajām vakcīnām pret Covid-19, informēja Vakcinācijas projekta birojā.

Sestdien Rīgā divos vakcinācijas pret Covid-19 centros - "ATTA centrā" un Ķīpsalas hallē - izmēģināja "dzīvās rindas" principu. Vakcinēties "dzīvās rindas" kārtībā sestdien bija aicināti tikai atvērto prioritāro grupu pārstāvji. Izmēģinājumā iesaistītie vakcinācijas punkti katrs saņēma 1000 "AstraZeneca" vakcīnas devu.

Pēc Vakcinācijas biroja sniegtās informācijas, no kopumā šodien pieejamajām 2000 vakcīnu devām tika izlietotas 1034, tostarp 693 cilvēki savakcinēti Ķīpsalas hallē, savukārt 341 - "ATTA centrā" Krasta ielā.

Lai arī iedzīvotāju aktivitāte nav bijusi tik liela kā cerēts un vakcinēšanas centru kapacitāte bijusi ievērojami lielāka, birojā pauda gandarījumu par šodien paveikto. Izmēģinājums parādījis, ka šajos vakcinācijas centros vakcinācijas apjomu varētu pat pieckāršot. Biroja pārstāvji norādīja, ka diena abos vakcinācijas centros noritējusi bez kādiem starpgadījumiem.

Taujāta, kādēļ tomēr neizdevās sasniegts izvirzīto mērķi un savakcinēt visas 2000 pieejamās devas, biroja pārstāve pieļāva, ka tas varētu būt saistīts ar sabiedrībā aizvien pastāvošajām šaubām par "AstraZeneca" vakcīnu drošību. Savukārt daļa cilvēku varētu nebūt ieradušies, jo bažījās, ka pēc vakcīnas var nākties stāvēt garās rindās.

"Šīs dienas "dzīvo rindu" izmēģinājums bija ļoti vērtīgs, jo reālajā dzīvē pārbaudījām, ka liela mēroga vakcinācijas centru kapacitāte ir vismaz pieckārt augstāka nekā šodien vakcinēto iedzīvotāju skaits. Līdz šim esam pakāpeniski un piesardzīgi plānojuši prioritāro grupu atvēršanu, cerot uz lielāku esošo atvērto prioritāro grupu iedzīvotāju gatavību vakcinēties, tostarp arī ar "AstraZeneca" vakcīnu. Šodienas rezultātus ņemsim vērā, plānojot nākamos vakcinācijas procesa posmus," piebilda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā novēroja aģentūra LETA, ja sestdienas rītā pie Ķīpsalas halles bija vērojamas nelielas rindas uz vakcinēšanos, tad vēlāk dienas gaitā tādas faktiski neveidojās nevienā no abiem atvērtajiem vakcinācijas centriem.

Pie vakcinācijas centra Ķīpsalas hallē sestdienas rītā vēl pirms oficiālā darba laika sākuma bija sapulcējušies vairāki desmiti interesentu, kuri vēlējās saņemt poti pret Covid-19 un kurus sāka raiti apkalpot. Pie šī vakcinācijas centra no rīta bija vērojama noturīga cilvēku aktivitāte vakcinēties. Tikmēr vakcinācijas centrā Krasta ielā interesentu rindas neveidojās.

Pēc vakcinēšanās pret Covid-19 Ķīpsalā kāda sieviete aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņa bija ieradusies izmantot "dzīvās rindas" iespēju, jo pagājušajā nedēļā nav varējusi ierasties uz vakcināciju aicinātajā laikā. Viņa pie vakcinācijas centra ieradusies jau ap plkst.8.30, uzreiz arī tikusi iekšā un viss vakcinācijas process prasījis nepilnu pusstundu. Savukārt kāda kundze gados pastāstīja, ka viņa bez uzaicinājuma mēģinājusi poti saņemt jau vakar, taču tad atraidīta, tāpēc nākusi šorīt agri no rīta, kad arī pote raiti dabūta.

Aģentūras LETA apjautātie stāstīja, ka "dzīvās rindas" iespēju nolēmuši izmantot, jo dzirdējuši par to masu medijos, kāds nav varējis sagaidīt uzaicinājumu vakcinēties, citam par šādu iespēju pastāstījis ģimenes ārsts, kurš pats pret Covid-19 nevakcinē.

Kā ziņots, vakcinēties "dzīvās rindas" kārtībā sestdien tika aicināti tikai atvērto prioritāro grupu pārstāvji - seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar īmunsupresiju. Tāpat vakcinēties tika aicināti smagi slimu personu aprūpētāji.

Personām, kas aprūpē smagi slimus cilvēkus, vakcīnu saņemšanai klātienē bija jāaizpilda pašapliecinājums, norādot datus par aprūpējamo personu. Pašapliecinājumu formas bija pieejamas drukātā veidā vakcinācijas centros. Ar līdzīgiem pašapliecinājumiem potes saņemšanai pietika arī hronisko slimību pacientiem un personām, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar īmunsupresiju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.