Menu
 

Vakcinācijas birojs: Lai palīdzētu pieņemt lēmumu, vakcinētājs var izmantot kādu konkrētu no pieejamajām potēm

  • Autors:  LETA
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Lai palīdzētu pieņemt lēmumu par potes saņemšanu pret Covid-19, vakcinētājs var izmantot kādu konkrētu no pieejamajām potēm, komentējot Daugavpils domes paziņojumu par iespēju izvēlēties konkrētu vakcīnu, aģentūrai LETA skaidroja Vakcinācijas projekta birojā.

Birojā norādīja, ka vakcinācijai Latvijā pakāpeniski ienāk dažādu ražotāju vakcīnas, kas nozīmē, ka pie katras jaunas vakcīnu piegādes sabiedrības vakcinācijas pret Covid-19 darba grupa lemj par vakcīnu sadales principiem, lai maksimāli nodrošinātu visu Latvijas iedzīvotāju vakcināciju.

"Vakcīnu sadalē ir vairāki svarīgi principi – maksimāli nodrošināt vakcīnu dažādību visā Latvijā pie nosacījuma, ka vakcīnām ir noteikti pārvadāšanas un glabāšanas nosacījumi," skaidroja biroja pārstāve Agnese Strazda.

Ņemot vērā imunologu un ārstu vairākkārt pausto, visas Latvijā pieejamās vakcīnas ir pārbaudītas un drošas, uzsvēra Strazda. Viņa komentēja, ka tikai ar būtisku ārsta vērtējumu cilvēkam būtu prioritizējams kāds konkrēts vakcīnu veids, taču tie ir reti gadījumi.

Birojā skaidroja, ka tās vakcinācijas iestādes, kurās pašlaik ir visu trīs Latvijā pieejamo vakcīnu veidi, vakcināciju veic, izmantojot visas pieejamās vakcīnas secīgi, nevienu īpaši neprioritizējot. Pēc pēdējās "Pfizer–BioNTech" piegādes glabāšanas nosacījumu dēļ tās piegādātas 30 vakcinētājiem visā Latvijā.

"Ja kādam no iedzīvotājiem lēmumu par vakcināciju palīdz pieņemt tas, ka var izmantot kādu konkrētu no pieejamajām vakcīnām, tad vakcinētājs to var nodrošināt, bet kopumā vakcinācijas veicēji secīgi vakcinē visas tiem nodrošinātās vakcīnas," komentēja Strazda. Tas tiek darīts, lai maksimāli ātri nodrošinātu Latvijas iedzīvotāju vakcināciju un kolektīvās imunitātes veidošanu, neriskējot ar vīrusa izraisītu smagu saslimšanu.

Jau ziņots, ka otrdien Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska ("Mūsu partija") žurnālistiem sacīja, ka Daugavpilī iedzīvotājiem pašlaik būs iespēja izvēlēties vakcīnu pret Covid-19.

Viņa klāstīja, ka pašvaldība saziņā ar Veselības ministriju un Vakcinēšanas projekta biroju ir panākusi, ka uz pilsētu tiek piegādātas dažādas vakcīnas. Šonedēļ, sākot pedagogu vakcinēšanu, būs iespējams izvēlēties "AstraZeneca", "Moderna" vai "Pfizer–BioNTech" vakcīnu. "Daugavpilī tagad ir pieejamas arī citas vakcīnas, un tieši izglītības darbiniekiem būs iespēja izvēlēties," apgalvoja Jankovska.

Vienlaikus dome sadarbībā ar atbildīgajām iestādēm veic sabiedrības, tostarp pedagogu, izglītošanu un informēšanu par vakcinēšanās nozīmi. Tāpat pedagogi tiek aptaujāti par viņu vēlmi saņemt vakcīnu. "Mēs zinām situāciju un pilsētnieku viedokli," komentēja Jankovska, piebilstot, ka ikdienas sanāksmēs ar ministriju tiek aktualizēti vietējo viedokļi par vakcinēšanos.

Komentējot, vai pašvaldība neplāno vērsties valdībā ar lūgumu sagādāt Krievijā izstrādāto vakcīnu "Sputnik V", Jankovska sacīja, ka "mēs visi saprotam, ka dzīvojam Eiropas Savienība (ES) un varam izmantot tās vakcīnas, kas atļautas ES". Vienlaikus viņa atzina, ka, ņemot vērā pēdējā laikā izskanējušās ziņas par vakcīnas blaknēm, nav zināms, vai pēc iespējamās "Sputnik V" iegādes pilsētnieki būs atvērtāki vakcinēšanai.

Pašlaik pret Covid-19 vakcinēti 3600 daugavpiliešu. Aptuveni viena ceturtdaļa no viņiem saņēmusi abas vakcīnas devas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.