Menu
 

Petraviča: Uzlabojoties situācijai, ierobežojumus aprūpes centros var mazināt

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Līdz ar saslimstības mazināšanos un situācijas stabilizēšanos sociālās aprūpes centros, labklājības ministre Ramona Petraviča atgādina, ka atbilstoši ministrijas vadlīnijām atsevišķi ierobežojumi var tikt mīkstināti. Vienlaikus viņa uzsver, ka vislabāk situāciju savā iestādē pārzina un pamatotu lēmumu pieņem aprūpes centra vadītājs.

"Sociālās aprūpes centros dzīvojošie  ilgu laiku pavadījuši karantīnas apstākļos, bez iespējas satikt savus tuviniekus un draugus. Šobrīd vairums aprūpes centros mītošo ir saņēmuši pirmo vakcīnas devu. Turklāt no Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētājas šonedēļ valdības sēdē teiktā izriet, ka aizsardzība pēc vienas "AstraZeneca" vakcīnas devas saņemšanas pielīdzināma efektam ko sniedz citu ražotāju divas devas. Tāpēc uzskatām, ka lokāli izvērtējot situāciju iespējams atvieglot Covid-19 ierobežojumus attiecīgajā sociālās aprūpes centrā," Petraviča citēta ministrijas paziņojumā.

Apmeklējumi ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās (SAC) ir atļaujami, ja SAC nav izsludināta karantīna, ja tuvinieks 14 dienu laikā nav uzturējies valstī, kas Slimību un profilakses kontroles centra mājaslapā publicēta kā valsts, uz kuru ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi, nav bijis ciešā kontaktā ar Covid-19 infekcijas slimnieku vai cilvēku, kurš atrodas mājas karantīnā, un nav Covid-19 raksturīgo klīnisko simptomu (tai skaitā temperatūra). Nepieciešamības vai šaubu gadījumā aprūpes centrs aicināts konsultēties ar epidemiologu.

Vienā apmeklējuma reizē centrā mītošo var apciemot ne vairāk kā viena persona, izņemot, ja apmeklētāji ir vairāki vienā mājsaimniecībā dzīvojoši vienas ģimenes locekļi. Labvēlīgos laika apstākļos ieteikts tikšanos organizēt SAC teritorijā, dārzā, lapenē, ievērojot 2 m distancēšanos. Pirms apmeklējuma ir jāsazinās ar SAC vadību un jāvienojas par tikšanās iespēju un laiku.

Labklājības ministrija arī norāda, ka apmeklējuma laikā gan klientam, gan tuviniekam jānodrošina individuālo aizsardzības līdzekļu (maskas) un dezinfekcijas līdzekļu pieejamība, kā arī jāuzrauga to lietošana. Arī klāties tikšanās ilgumu nepieciešams iespējami saīsināt. Ja tikšanās tiek organizēta īpaši aprīkotā apmeklējumu telpā, kur iespējams sarunāties caur stiklu pa telefonu vai izmantojot citus tehniskus risinājumus, individuālie aizsardzības līdzekļi nav jālieto.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.