Menu
 

Šuplinska: Vakcinācijas rezultātiem būs būtiska loma izejai no Covid-19 ierobežojumiem

  • Autors:  LETA
Foto - Izglītības un zinātnes ministrija Foto - Izglītības un zinātnes ministrija

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) daļēji piekrīt premjera Krišjāņa Kariņa (JV) konceptuālajam piedāvājumam paļauties uz vakcinācijas rezultātiem, lai sāktu diskusijas par Covid-19 ierobežojumu atvieglināšanu, atzīstot, ka izejai no ierobežojumiem luksafora principā jāparedz arī vakcinācijas kritērijs.

Runājot par saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, Šuplinska aģentūrai LETA atzina, ka arī šobrīd situācija nav tā labākā, bet vienlaikus kulminācija visos saslimstības rādītājos nav sasniegta. Ministre atzīmēja, ka atsevišķas iesaistītās puses piedāvā lemt par varianta "D" ieviešanu, taču šāds scenārijs bijis plānots, ja saslimstības kumulatīvais rādītājs būs virs 500 un izpildīsies arī pārējie kritēriji.

Ministre pauda nožēlu, ka nepietiekami tiek runāts par "kaut kādu diferenciāciju" starp tiem, kuri jau ir vakcinējušies, un tiem, kuri vēl gaida, nav vēl izlēmuši vai neplāno to darīt. "Tur būs nepieciešama gradācija, iespējams, ka ir jau organizācijas, kur vakcinējušies 90%-100%. Nākamais solis ir drošais reģions, un tad ir stāsts par visu Latviju," sacīja ministre. 

Runājot par to, vai nepieciešams noteikt jaunus ierobežojumus, Šuplinska sacīja, ka nevarot komentēt par visām nozarēm, bet pozitīvi esot vērtējams, ka līdz ar pandēmijas ierobežojumiem ir parādījusies datu analīze. Brīdī, kad Covid-19 kumulatīvais rādītājs sāka stagnēt, tas liecināja par datu analīzes nepieciešamības. Piemēram, IZM ir pārliecinājusies, ka regulāra testēšana nemazina saslimstību ar vīrusu, bet veicina operatīvu asimptomātisku gadījumu "izķeršanu", kas mazina vīrusa klātbūtni cilvēku grupās. To ir apliecinājusi gan testēšana pedagogu, gan skolēnu lokā. "Nemainīgi [saslimušo] īpatsvars ir saglabājies zems," uzsvēra ministre. 

Ministre domā, ka vietās, kur ir izstrādāts Covid-19 drošības protokols, ir iespējams pasargāt cilvēku grupas no nekontrolētas saslimšanas ar Covid-19. Viņa atgādināja, ka skolas no septembra ir atrunājušas "A", "B" un "C" modeļus Covid-19 situācijām. "Tāpēc arī Eiropā skolas ierobežo minimāli, atšķirībā no mūsu valsts," sacīja Šuplinska. 

Savukārt skaidrāku nostāju un kontroli Šuplinska gribētu iebraukšanai valstī un pašizolācijas ievērošanai. Ja esošie drošības pasākumi tiktu ievēroti, tad arī Covid-19 saslimstības rādītāji tagad būtu citi.

Jautāta, kā krīzes vadīšana, paļaujoties uz vakcinācijas rezultātiem, ietekmētu izglītības sektoru, ministre atbildēja, ka šo jautājumu esot uzdevusi Veselības ministrijai. Viņa atzīmēja, ka vakcinēšanās Latvijā pagaidām norit no 18 gadu vecuma, tātad daļa izglītības procesa dalībnieku nevar būt pasargāta no inficēšanās. "Ja pieļaujam situāciju, ka ir vakcinējušies vairāk nekā 40% skolotāju, tas neatrisina problēmu kopumā," pauda politiķe.

Ministre šos jautājumus cer risināt gaidāmajā vasarā. Piemēram, ministre cer, ka valdība atbalstīs papildu 7,2 miljonu eiro piešķiršanu ministrijai, lai vairākām skolām varētu nodrošināt augstas kvalitātes gaisa filtrāciju un ventilāciju. Šuplinska domā - ja skolā ir laba gaisa ventilācija, distances ievērošanas nepieciešamība samazinās. Kā nākamo darbu ministre norādīja, ka nepieciešams attīstīt mācību modulāro vidi, kas ļautu skolotājiem vairāk laika ieguldīt individuālās konsultācijās un tiešajā mācību darbā.

Šuplinska norādīja, ka turpmāk būs jāpieturas pie pamatprincipa, ka 1.-6.klases pēc iespējas ilgāk saglabā mācību procesu klātienē, bet pārējās klašu grupas turpina mācības pēc rotācijas principa. 

LETA jau ziņoja, ka Kariņš nesagaida, ka valdībā tiks piedāvāts pieņemt jebkādus jaunus ierobežojumus Covid-19 izplatības riska mazināšanai. Kariņš žurnālistiem pēc Sadarbības sanāksmes sēdes atzina, ka minēto secinājis pēc sarunas ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP).

Ministru prezidents akcentēja, ka galvenais ir virzīties uz vakcinēšanas pret Covid-19 turpināšanu, kas arī nesīs pozitīvo efektu.

Vaicāts, vai koalīcijā ir apspriesta "D" scenārija ieviešana, ņemot vērā izmaiņas epidemioloģiskajā situācijā, kā arī, vai šī scenārija ieviešana varētu atcelt centralizētos eksāmenus un pasaules čempionātu hokejā Latvijā, Kariņš sacīja, ka valdība pirms dažām nedēļām ir pieņēmusi luksofora principu jeb kārtību, pie kādiem apstākļiem nepieciešami stingrāki ierobežojumi. Pirmdien veselības ministrs valdības partneru tikšanās laikā esot teicis, ka pašreiz neviens no kritērijiem vēl nav izpildījies.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.