Menu
 

VM pagaidām neesot skaidra plāna rīcībai, ja Latvijā aptrūktos "AstraZeneca" devas otrajām potēm

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Veselības ministrijai (VM) pagaidām neesot skaidra plāna, kā rīkoties, ja Latvijā aptrūktos "AstraZeneca" vakcīnu devas otro pošu veikšanai, izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) sacītā pēc valdības sēdes.

Ņemot vērā neregulārās "AstraZeneca" vakcīnu piegādes, iepriekš pieņemts lēmums, ka Latvijā jau esošās "AstraZeneca" vakcīnas devas tiek saglabātas balstvakcīnām jeb otrajām potēm. Pašlaik zināms, ka Latvija varētu saņemt vēl aptuveni 12 000 šīs vakcīnas devu.

Līdz šim pirmo šīs vakcīnas poti saņēmuši nepilni 130 000 cilvēku, bet otro - aptuveni 31 000 cilvēku, no kā izriet, ka nepilni 100 000 cilvēku savu otro "AstraZeneca" devu vēl gaida. Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta publiskoto informāciju, līdz šim Latvijā bija saņemti apmēram 219 000 šīs vakcīnas devu.

Jautāts, vai ir pamats bažām par iespējamu vakcīnu iztrūkumu otro devu nodrošināšanai, Pavļuts norādīja, ka šāds variants patlaban netiek aplūkots.

Gadījumā, ja šāda situācija tomēr izveidosies, risinājums tiks meklēts.

"Ja kāda iemesla dēļ nonāksim pie situācijas, ka uz to brīdi, kad pienāk balstvakcinācijas laiks kādiem Latvijas iedzīvotājiem, mums nebūs "AstraZeneca", mēs radīsim risinājumu. Bet šobrīd mēs šādu variantu neaplūkojam," pēc valdības sēdes žurnālistiem solīja Pavļuts.

Kā ziņots, ar piegādēm saistīto neskaidrību dēļ pašlaik "AstraZeneca" vakcīna tiek izmantota tikai balstvakcinācijai, ceturtdien valdības sēdē informēja veselības ministrs Pavļuts .

Politiķis norādīja, ka ar "AstraZeneca" vakcīnas piegādēm vēl arvien ir lielas neskaidrības. Zināms, ka Latvijai būs vēl viena piegāde - 12 000 devu, bet turpmākā situācija esot ļoti neskaidra.

"Tāpēc mēs vispār atturamies piedāvāt "AstraZeneca" pirmajām devām. Mūsu politika ir, ka "AstraZeneca" tiek izmantota tikai balsta vakcinācijai jeb otrajām devām cilvēkiem, kas to jau iepriekš ir saņēmuši," skaidroja amatpersona.

Ņemot vērā neskaidrības ar piegādēm un to, ka Eiropas līmenī notiek tiesvedība pret "AstraZeneca", pašlaik papildu šīs vakcīnas pasūtījumi nav plānoti, atzina Pavļuts. Taču Latvija rēķinās, ka saņems šogad plānotās piegādes.

Bija iecerēts, ka "AstraZeneca" vakcīna būs galvenā, kuru izmantos Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju imunizācijā pret Covid-19, jo tā ir lēta un to ir vienkārši lietot. Tomēr šī iecere izgāzusies, jo uzņēmums nespēj paredzētajos termiņos pildīt piegādes saistības. Turklāt radušās bažas, ka vakcīna ļoti retos gadījumos var izraisīt trombu veidošanos, tāpēc vairākas valstīs pārtraukta vai ierobežota tās izmantošana.

Par neizpildītajām saistībām ES kompāniju "Astra Zeneca" iesūdzējusi tiesā.

Izmantošanai ES apstiprinātas arī "Moderna", "Pfizer"/"BioNTech" un "Johnson & Johnson" ražotās vakcīnas pret Covid-19.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.