Menu
 

Nedēļas laikā Latvijā būtiski palielinājies Covid-19 Indijas varianta gadījumu skaits

  • Autors:  LETA
Foto – NMPD Foto – NMPD

Nedēļas laikā Latvijā būtiski palielinājies Covid-19 slimību izraisošā vīrusa Indijas jeb "delta" varianta gadījumu skaits, valdības sēdē informēja Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.

Pagājušajā nedēļā 45 cilvēkiem jeb 15% no sekvencētajiem paraugiem konstatēts Covid-19 slimību izraisošā vīrusa Indijas jeb "delta" variants. Viņš stāstīja, ka pagājušajā nedēļā sekvencēts 301 paraugs, un 80% gadījumos atklāts Lielbritānijas jeb "alfa" paveids. Tāpat pagājušajā nedēļā atklāti arī četri vīrusa Ēģiptes paveida gadījumi, divi Brazīlijas paveida jeb "gamma" gadījumi.

Ņikišins uzsvēra, ka "delta" vīrusa paveids ir līdz pat 60% lipīgāks nekā Lielbritānijas jeb "alfa" paveids un tiek prognozēts, ka līdz augusta beigām 90% no visiem testu paraugiem jau būs "delta" paveids.

Pagājušajā nedēļā vidēji darbdienā veikts 7081 tests, savukārt brīvdienās - 4377 testi. Pirms pasākumiem veikts arī 209 antigēnu testi, sacīja Ņikišins.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) padomnieks Kaspars Bērziņš otrdien deputātiem skaidroja, ka pēc divām trim nedēļām šis būs galvenais vīrusa celms Latvijā.

Bērziņš uzsvēra, ka vakcīnas aizvien pasargā no saslimšanas pret visiem variantiem, tomēr mazliet lielāks inficēšanās risks arī vakcinētajiem ir ar "delta" paveidu. Vienlaikus ministra padomnieks teica, ka vakcinētās personas nesaslimst smagi.

Šī paveida izplatība esot viens no apsvērumiem, kāpēc šobrīd Latvijā "viss nav vaļā". "Jāpagaida, kad atnāks "delta" paveids un nomainīs Latvijā izplatīto britu celmu, un mēs sapratīsim, vai ar esošajiem ierobežojumiem pietiks vai nē," atklāja ministra padomnieks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.