Menu
 

Valsts kompensēs vakcinācijas pret Covid-19 rezultātā radīto kaitējumu veselībai

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Valsts kompensēs vakcinācijas pret Covid-19 rezultātā radīto kaitējumu veselībai, ja tāds tiktu nodarīts, paredz trešdien Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Iespējamo šādu gadījumu skaits nav nosakāms, bet statistiski iespējamība norāda, ka tie varētu būt ne vairāk kā daži atsevišķi gadījumi uz visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Valdība atbalstījusi grozījumus minētajā likumā, paredzot, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist Covid-19 sertifikātu neieguvušu darbinieku.

Patlaban normatīvajos aktos nav noteikti atlīdzības nosacījumi, ja vakcinācijas izraisīto komplikāciju jeb blakņu rezultātā tiek nodarīts kaitējums veselībai vai dzīvībai. Tomēr, uzliekot pienākumu vakcinēties pret Covid-19 savu darba vai amata pienākumu veikšanai, valsts uzņemas atbildību par personai vakcinācijas rezultātā radīto kaitējumu veselībai, teikts likumprojekta anotācijā.

Šādu situāciju iespējamība ir ļoti zema. "Tādēļ atsevišķa atlīdzības mehānisma izstrāde šādiem gadījumiem nav nepieciešama, bet būtu piemērojami principi un noteiktie atlīdzības apmēri, kas jau normatīvi ir noteikti, piemēram, Ārstniecības riska fonda atlīdzības izmaksas principi un noteiktie atlīdzības apmēri," skaidrots anotācijā.

Ņemot vērā, ka vakcinācijas izraisīto komplikāciju izvērtēšana ietilpst Zāļu valsts aģentūras kompetencē, arī kompensācijas noteikšana būs piekritīgi šai institūcijai. 

Kompensāciju izmaksu apmēri nav prognozējami, līdz ar to kompensāciju izmaksa notiks no budžeta programmas "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem".

Paredzams, ka kompensācija tiks izmaksāta visām personām, kurām vakcinācijas izraisīto komplikāciju rezultātā tiks nodarīts kaitējums veselībai vai dzīvībai.

Gala lēmumu par likuma grozījumiem pieņems Saeima.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.