Menu
 

Jūrmalā sāk notekūdeņu monitoringu Covid-19 izplatības noteikšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valsts zinātniskais institūts “BIOR” uzsāk notekūdeņu monitoringu sešās Latvijas pilsētās. Jūrmalā, Jelgavā, Valmierā, Liepājā, Rēzeknē un Rīgā tiks noteikta Covid-19 koncentrācija notekūdeņos, kas ļaus prognozēt slimības uzliesmojumu.

“BIOR”pārstāve Ilze Dimante pavēstīja, ka atbilstoši Eiropas Komisijas ieteikumiem, Latvija ir viena no pirmajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kura ieviesusi oficiālu valsts monitoringu notekūdeņos SARS-CoV-2 klātbūtnes identifikācijai, lai savlaicīgi prognozētu slimības uzliesmojumus apdzīvotās vietās.

Izstrādātā notekūdeņu monitoringa metode ļaus noteikt un paredzēt vīrusa izplatību konkrētos valsts reģionos, kā arī, iespēju robežās identificēt jaunu vīrusa mutāciju parādīšanos. Līdz šim pasaulē nav pietiekami izpētīta koronavīrusa izplatība vidē, tā izdzīvošanas ilgums, iedarbības mehānismi uz cilvēkiem un dzīvniekiem.

Notekūdeņu paraugu ņemšanu organizē un koordinē RTU Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorija, paraugu ņemšanu objektos (notekūdeņu attīrīšanas iekārtās) veic atbilstošās ūdenssaimniecības darbinieki, bet paraugu transportēšanu un analīzes koordinē “BIOR”, savukārt Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru (LBMC) veiks nepieciešamo vīrusa variantu sekvenēšanu.

Monitoringa sistēmā iekļautās pilsētas ir noteiktas sadarbībā ar Veselības ministriju un Slimību profilakses un kontroles centru. Lai veiktu atbilstošu monitoringu, plānots ievākt 24 stundu kombinētos paraugus divas reizes nedēļā.

Pētījumā ir iesaistīti Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs. Sākotnējie monitoringa sistēmas ieviešanas mērķi ir īstenot paraugu ievākšanu un monitoringu līdz 2021. gada 31. decembrim, tomēr tās darbības laiks varētu tikt pagarināts, norāda institūtā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.