Menu
 

Vismaz vienu poti pret Covid-19 saņēmuši jau 43% iedzīvotāju

  • Autors:  LETA
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Līdz šim vismaz vienu vakcīnas pret Covid-19 devu saņēmuši 43,14% Latvijas iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Pirmdien pret Covid-19 kopumā sapotēti 3763 cilvēki. Saskaņā ar NVD apkopotajiem datiem pirmdienās sapotēto skaits parasti iepaliek no sekojošajām darba dienām. Pirmo vakcīnas devu pirmdien saņēma 1944 cilvēki, savukārt otro - 1641 persona. Vēl 178 cilvēki saņēmuši "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma ražoto vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva. Pēdējo dienu vakcinācijas dati gan vēl var pieaugt, jo virkne ārstniecības personu informāciju par vakcinācijas faktu sistēmā ievada ar vairāku dienu nobīdi.

No visiem pirmdien pirmo poti saņēmušajiem vairums vakcinēts ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu, 240 cilvēki sapotēti ar "Moderna" vakcīnu, bet vēl viena persona sākusi vakcinācijas ar "AstraZeneca" kursu. Arī vairums otro poti saņēmušo vakcinēti ar "Pfizer/BioNTech". Ar J&J vakcinēti 178 cilvēki, "Moderna" vakcinācijas kursu noslēdza 83 cilvēki, bet vēl 15 personas saņēmušas "AstraZeneca" vakcīnu. Kopumā līdz šim Latvijā izmantoti 800 163 "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devas, 293 885 "AstraZeneca" devas, 226 093 "Moderna" devas un 108 438 J&J devas.

Aizvadītajā diennaktī vakcinācija kopumā notikusi 134 iestādēs. Visvairāk pacientu sapotēja AS "Veselības centru apvienība", SIA "Veselības centrs 4", kā arī SIA "Dzelzceļa veselības centrs". No pirmdien vakcinētajiem vairums neatbilda nevienai no iepriekš izsludinātajām prioritārajām grupām. Taču starp pirmdien sapotētajiem bija arī 434 cilvēki vecumā virs 60 gadiem, 99 cilvēki ar hroniskām saslimšanām, kā arī vairāki desmiti ārstniecības personu un izglītības darbinieku.

Saskaņā ar atjaunotajiem datiem pēdējās trīs nedēļās, kad vidēji septiņās dienās sapotēti aptuveni 34 000 cilvēku, vakcinācijas temps vairs būtiski nekrīt un stagnē. Tomēr sasniegtie rādītāji aizvien būtiski atpaliek no maijā sasniegtajiem rekordiem. Toreiz nedēļā potēja vairāk nekā 110 000 cilvēku. Lejupslīdoša vakcinācijas tempa tendence novērojama teju visu vasaras otro pusi.

Līdz šim Latvijā izlietotas kopumā 1 428 579 vakcīnu devas, savukārt 722 679 cilvēki savu vakcinācijas kursu jau ir noslēguši. Atbilstoši CSP datiem Latvijā 2021.gada aprīļa sākumā provizoriski bija 1 887 600 iedzīvotāju, tātad vakcinācijas procesu sākuši, kā arī vienreizējo "Johnson & Johnson" vakcīnu saņēmuši 44,14% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēdza 38,29% iedzīvotāju.

Lietošanai Eiropas Savienībā līdz šim ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un J&J jeb "Janssen".

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu. Savukārt kopš 3.maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19, iepriekš pierakstoties, var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.