Menu
 

VM strādā pie jauna primārās veselības aprūpes modeļa

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Veselības ministrija (VM) strādā pie jauna primārās veselības aprūpes modeļa ar mērķi uzlabot pacientu aprūpes kvalitāti, aģentūrai LETA pavēstīja ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders. VM parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) iepriekš bija sacījis: lai pacienti varētu saņemt kvalitatīvus ārstniecības pakalpojumus, ir jānosaka ģimenes ārstu primāri sniegto pakalpojumu grozs.

Uzsverot primārās veselības nozīmi, Dūrītis norādīja, ka nepieciešams virzīt ģimenes ārstu sistēmu prom no pasīvā maksājuma, kurā 90% tie saņem par to, ka atrodas savā kabinetā. Tā vietā vajadzētu motivēt ģimenes ārstus interesēties par pacientiem. Viņaprāt, ir jānosaka konkrēts primāro pakalpojumu grozs, ko ģimenes ārsts piedāvās pacientiem. Pretējā gadījumā varētu būt kā pandēmijas sākumā, kad ģimenes ārstu prakses sacījušas, ka nevakcinēs pacientus pret Covid-19, jo tas neietilpst viņu pienākumos.

Šneiders aģentūru LETA informēja, ka patlaban notiek virzība uz to, lai ģimenes ārsts būtu pieejams, proaktīvi uzraudzītu savu pacientu un vajadzības gadījumā koordinētu viņa ceļu veselības aprūpes sistēmā. Tāpat plānots panākt, lai prakse būtu digitalizēta un piedāvātu vienotu minimālo pakalpojumu grozu - ārstniecību, hronisko slimību uzraudzību, slimību profilaksi, vakcināciju, noteiktas ārstnieciskas manipulācijas.

VM norāda, ka primārās veselības aprūpes modelim ir jābūt vērstam uz sasniedzamo rezultātu - izmērāmu ieguvumu pacienta veselības aprūpē. Vienlaikus VM ieskatā, ir jāatbalsta ģimenes ārsti gan ar telpām, gan citiem resursiem, lai minētos mērķus sasniegtu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.