Menu
 

Perevoščikovs: Patlaban esam gripas saslimstības pacēluma sākumā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Patlaban esam gripas saslimstības pacēluma sākumā, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Šobrīd gripas saslimstības pacēlums novērojams jau trešo nedēļu, un aizvadītajā nedēļā stacionēti 93 gripas pacienti. Perevoščikovs norādīja, ka šogad šis saslimstības pieaugums novērots neierasti agri, jo iepriekš tas Latvijā parasti bijis janvārī. Vienlaikus viņš atzina, ka pēdējo reizi saslimstības pacēlums bija novērojams tik agri 2019.gada decembrī, un tad sākās Covid-19 pandēmija.

"Šogad ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropas Savienībā pacēlums novērojams agri. Pēc iepriekšējo gadu novērojumiem pacēlums turpinās apmēram četras līdz piecas nedēļas un tad sasniedz savu maksimumu. Pēc tam tas pakāpeniski samazinās divu mēnešu laikā," skaidroja Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka Latvijā, Eiropā un pasaulē divas sezonas nebija novērojams gripas saslimstības pacēlums sakarā ar Covid-19 ierobežojumiem. Līdz ar to cilvēkiem divu gadu laikā zuda imunitāte, savukārt bērni, kuriem iepriekš nebija bijusi saskare ar gripu, ar to sastopas tagad. Pārsvarā šobrīd slimo mazi bērni, skolēni, kā arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām un seniori.

Šobrīd dominē divi gripas paveidi - A un B gripas paveidi, taču A esot izplatītāks. Patlaban gan nevar vēl spriest, cik tālu gripas saslimstības pacēlums izplatīsies, taču tas būs lielāks nekā iepriekš, pārliecināts Perevoščikovs.

Kā ziņots, Latvijā 8.decembrī sākās gripas epidēmija.

Aizvadītajā nedēļā Latvijā ārstniecības iestādēs nogādāti 93 cilvēki, kuriem konstatēta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Gripas intensitāte pagājušajā nedēļā palielinājusies līdz 225,3 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš tā bija 106,7 uz 100 000 iedzīvotāju.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.