Menu
 

Kāpēc aptiekās vairs nav nopērkams "Hjertemagnyl"? Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Kāpēc aptiekās vairs nav nopērkams "Hjertemagnyl"? Foto no "RAA" arhīva

Mūsu lasītājs Gunārs dalījās ar savu novērojumu, ka aptiekās vairs neesot nopērkams medikaments, kuru viņš ilgstoši un pastāvīgi lieto, – "Hjertemagnyl". "Rīgas Apriņķa Avīze" devās noskaidrot, kas par lietu. Kādēļ tas vairs nav pieejams? Vai šis preparāts vairs netiek ražots? Vai tā vietā pieejams kāds cits, līdzīgs medikaments? Ja tā – kāda varētu būt cena? "Hjertemagnyl" tomēr bija salīdzinoši lēts preparāts, ko varēja atļauties nopirkt arī seniori.

Ražošana un izplatīšana pārtraukta ražošanas problēmu dēļ

"Hertemagnyl" ir bezrecepšu medikaments, ko lieto, lai ārstētu akūtu un hronisku sirds išēmisko slimību (slimība, kurai raksturīga samazināta asins padeve sirds muskulim), atkārtotu trombožu profilaksei, sirds slimību primārai profilaksei cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma, kuriem ir viens vai vairāki simptomi, kas var liecināt par paaugstinātu sirds slimību risku. Zāļu aprakstā minēts arī, ka preparātam ir viegla antitrombotiska iedarbība, tas samazina asins trombocītu salipšanu, tādējādi samazinot miokarda infarkta, insulta un artēriju trombožu risku.

"Rīgas Apriņķa Avīze" vērsās Zāļu valsts aģentūrā (ZVA), lai noskaidrotu, kāpēc šis preparāts pazudis no aptieku plauktiem. ZVA pārstāve Daiga Ošiņa apstiprināja, ka šis medikaments šobrīd nav pieejams Zāļu reģistrā, tātad – arī nevienā aptiekā: "Reģistrācijas apliecības īpašnieks ir informējis Zāļu valsts aģentūru par "Hjertemagnyl" nepieejamību, jo ražošanas problēmu dēļ tika pārtraukta tā ražošana un izplatīšana. Ražotājs arī informēja, ka tuvākajā laikā varētu tikt atjaunota zāļu pieejamība." "Hjertemagnyl" ražo Dānijas uzņēmums AS "Takeda Pharma".

Ja šis medikaments aptiekās vairs nav pieejams, varbūt ir kāds līdzīgs pašmāju ražojums? Uzņēmuma "Olainfarm" pārstāve Dana Hasana zināja teikt, ka "Olainfarm" neesot analoga preparāta "Hjertemagnyl".

Katrā ziņā abas speciālistes aicināja cilvēkus, kuri interesējas par šā medikamenta alternatīvām, sazināties ar savu ģimenes vai ārstējošo ārstu, kā arī vienmēr pavaicāt farmaceitam aptiekā, vai ir pieejamas lētākas alternatīvas zāles.

Medikamenta pieejamības ierobežojumi ir īslaicīgi

Arī aptieku tīkla "Apotheka" Sortimenta vadības daļas vadītāja, sertificēta farmaceite Nora Krauja apstiprināja, ka "Hjertemagnyl" pagaidām nav iegādājams nevienā aptiekā: "Medikaments šobrīd patiešām nav pieejams vairumtirdzniecībā, un tas nozīmē, ka aptiekām nav iespējas nodrošināt tā pieejamību sortimentā. Pēc mums pieejamās informācijas, zināms, ka medikamenta pieejamības ierobežojumi ir īslaicīgi."

Farmaceite vērsa uzmanību arī uz to, ka cilvēkiem nevajadzētu pašiem uz savu galvu noteikt sev diagnozes un izrakstīt zāles. N. Krauja apstiprināja, ka konkrētajam preparātam aptiekās ir pieejami vairāki analogi, arī to cenu kategorija esot līdzīga, taču pirms to iegādes noteikti jākonsultējas ar ārstējošo ārstu vai farmaceitu par piemērotāko izvēli. Tāpat viņa ieteica vienmēr atcerieties to, ka nepamatota zāļu lietošana ir kaitīga veselībai.

"Rīgas Apriņķa Avīzei" nav pamata nepiekrist speciālistu viedoklim. Bažas rada vienīgi nekonkrētais apgalvojums, ka "pieejamības ierobežojumi ir īslaicīgi". Cik tad īss būs šis "īslaicīgums"? Nedēļa, mēnesis, gads? Jautājums, kas, iespējams, ir aktuāls daudziem mūsu lasītājiem un viņu tuviniekiem.

P.S. Īsi pirms avīzes nodošanas drukai, saņēmām ziņu no SIA "Takeda Latvia", ka "Hjertemagnyl" 150 mg/21 mg no nākamās nedēļas būs pieejams aptiekās, bet "Hjertemagnyl" 75 mg/10,5 mg piegāde tiks atjaunota tuvākajā laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.