Menu
 

Pērn Latvijā būtiski pieaudzis smēķēšanā un alkohola lietošanā pieķertu pusaudžu skaits

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušajā gadā būtiski pieaudzis smēķēšanā un alkohola lietošanā pieķertu pusaudžu skaits, taču policija norāda, ka konstatēto nodarījumu pieaugumu veicinājusi aktīvāka likumsargu darbība, liecina Valsts policijas (VP) pagājušā gada pārskats par nepilngadīgo noziedzības stāvokli.

Pērn valstī kopumā nepilngadīgajiem noformēti 9148 administratīvā pārkāpuma protokoli, kas ir par 2882 protokoliem vairāk nekā gadu iepriekš.

Par smēķēšanu noformēti 2785 protokoli, kas ir par 736 protokoliem vairāk nekā 2017.gadā. Savukārt par alkohola vai citu apreibinošo vielu lietošanu vai atrašanos reibumā pērn noformēti 2010 protokoli, kas ir par 712 protokoliem vairāk nekā gadu iepriekš. Par atkārtotu šādu pārkāpumu pērn noformēti 538 protokoli, kas ir par 256 vairāk.

Pagājušajā gadā arī vērojams pieaugums protokoliem par sīko huligānismu, proti, par šo pārkāpumu noformēti 408 protokoli, kas ir par 59 vairāk nekā gadu iepriekš.

Kopumā pērn administratīvos pārkāpumus izdarīja 5823 nepilngadīgie, kas ir par 1423 personām vairāk, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu.

VP preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA teica, ka pusaudžu administratīvo pārkāpumu skaita pieaugums neliecina, ka bērni kopumā aktīvāk pieļāvuši pārkāpumus. Konstatēto pārkāpumu tendence vairāk saistāma ar VP darba organizācijas maiņu kopš 2017.gada 1.janvāra, proti, liekot lielāku akcentu uz prevenciju un biežāk rīkojot reidus. Tā rezultātā pārkāpumi biežāk tiek konstatēti.

Minētie pārkāpumi ir tikai VP konstatētie. Pusaudžu izdarītos pārkāpumus kontrolē arī pašvaldības policijas. Lielākās pašvaldības policijas - Rīgas Pašvaldības policijas - informācija liecina, ka pērn konstatēti 1554 bērnu izdarītie administratīvie pārkāpumi, kas ir par 37% vairāk nekā gadu iepriekš. Gandrīz puse izdarīto pārkāpumu bijusi smēķēšana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.