Menu
 

Pirmajās brīvlaika dienās NMPD mediķi ar nopietnām traumām slimnīcā nogādā vairākus bērnus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Bērnu un pusaudžu traumatisms, kā arī dažādi nelaimes gadījumi, kuros cieš bērni, vasaras brīvlaikā strauji pieaug. To apliecina arī aizvadīto brīvdienu skaudrā statistika, tāpēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina pieaugušos jau šodien ar saviem bērniem pārrunāt dažādus drošības jautājumus.

Sestdien, brīvlaika pirmajā dienā, NMPD mediķi glāba 11 gadus veca zēna dzīvību, kurš cauri norobežojošam žogam bija iekļuvis kādā pamestā ēkā, lai paspēlētos. Krītot aptuveni no 3 metru augstuma, zēns guva smagus vairāku ķermeņa daļu ievainojumus. Viņš bija iekritis pamestas ēkas lūkā un, lai varētu viņam palīdzēt, mediķiem nācās piesaistīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekus.

Šajā pašā dienā nopietnas traumas gūtas arī virknē citu situāciju. Kāds 13 gadus vecs zēns ar motociklu brauca peldēties, taču krita, kā rezultātā smaga galvas trauma tagad jāārstē, pārciešot nopietnu operāciju. Citā gadījumā 14 gadus vecs pusaudzis salauza kāju, braucot ar skrejriteni, bet 11 gadīgu zēnu mediķi nogādāja slimnīcā ar aizdomām par muguras kakla skriemeļu lūzumu, jo uz batuta neveiksmīgi tika mests salto.

Brīvlaika sākumu pusaudži diemžēl “nosvinējuši” arī lietojot alkoholu vai citas apreibinošas vielas – sestdien vien slimnīcā ar saindēšanos nogādāti teju 8 pusaudži, tostarp arī 12 un 14 gadus veci bērni. Savukārt ķīmisku acs apdegumu “eksperimenta” laikā mājās guva kāds 7 gadus vecs zēns, kuram rokās sprāga pašgatavots “spridzeklis”.

Kopumā NMPD dati tik tiešām parāda, ka skolēnu vasaras brīvlaikā bērnu traumatisms strauji pieaug - ik mēnesi pie bērniem un pusaudžiem tiek reģistrēti par 200-300 izsaukumu vairāk nekā ziemā un rudenī. Turklāt traumu un nelaimes gadījumu tops gadu no gada ir nemainīgs: kaulu lūzumi, saindēšanās ar alkoholu, dzīvnieku kodumi, termiski un ķīmiski apdegumi.

Lai izvairītos no nelaimes gadījumiem un traumām, bērniem un pusaudžiem ir jābūt apdomīgiem, nevis pārgalvīgiem. Tāpat vecākiem ar savām atvasēm noteikti ir jāpārrunā dažādi drošības jautājumi, vienlaikus atgādinot atbildīgo dienestu tālruņa numurus: 112 un 113.

NMPD ieteikumi, kas jāpārrunā ar skolas vecuma bērniem:

- Atgādiniet, ka ikvienam ir jāievēro noteikumi, piedaloties ceļu satiksmē vai šķērsojot ielu!

- Ja bērns brauc ar motociklu, divriteni, skrituļdēli, skrituļslidām vai skrejriteni, noteikti neaizmirstiet parūpēties arī par aizsargekipējumu!

- Pasargājiet savu atvasi no nopietnām traumām, uzliekot batutam aizsargtīklu. Tāpat atgādiniet, ka nevajadzētu lēkāt vairākiem bērniem vienlaikus un atrasties zem batuta, kad citi uz tā atrodas!

- Brīdiniet, ka rotaļas pamestās ēkās, uz jumtiem un šķūnīšos ir bīstamas! Viena “Instagram” bilde nav tā vērta, lai riskētu ar savu dzīvību!

- Kurinot grilus un ugunskurus, neatstājiet mazākos bērnus nepieskatītus un nepieļaujiet, ka to tuvumā noris rotaļas! Atgādiniet, ka “eksperimenti” ar sērkociņiem, degšķidrumiem un citām sprāgstošām vielām un šķīdumiem nav rotaļa!

- Māciet bērniem, ka tuvoties suņa bļodai, kad viņš ēd, ir bīstami! Tāpat arī nevajadzētu rotaļāties un glaudīt svešu suni!

- Stāstiet, ka alkohols un narkotisko vielu lietošana nav nevainīga izklaide, jo atstāj nopietnas sekas uz bērna veselību un to ietekmē notiek virkne nelaimju!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.