Menu
 

Lauksaimnieki: Briežu dzimtas dzīvnieku postījumi pēdējos gados Latvijā jūtami pieauguši

  • Autors:  LETA
Foto - Vija Vāvere Foto - Vija Vāvere

Briežu dzimtas dzīvnieku nodarītie postījumi privātīpašumos Latvijā pēdējos gados ir jūtami pieauguši, biedrības "Zemnieku saeima" kongresā pauda Latvijas lauksaimnieki.

Kāds zemnieks no Latgales, kura teiktais izraisīja aplausus zālē, sacīja, ka meža zvēru postījumi būtiski ietekmē ne tikai mežsaimniekus, bet arī lauksaimniekus, un meža zvēru populācija pēdējos gados ir vērā ņemami pieaugusi. Aļņu populācija patlaban ir divreiz lielāka nekā pirms desmit gadiem. Meža īpašumos to nodarītais posts, piemēram, apgraužot priedes ir izteikti jūtams.

"Ar briežiem situācija Kurzemē ir vispār dramatiska, dažreiz videoierakstus paskatoties, šķiet, ka tur jāveido viens liels briežu dārzs, nevis jānodarbojas ar saimniecisko darbību," sacīja zemnieks.

Biedrības "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš piekrita, ka problēma ir aktuāla un Latvijā būtu nepieciešams veikt saimnieciski ekonomiski pamatotu dzīvnieku blīvuma aprēķinu katrai sugai. "Briežveidīgo skaits pieaudzis n-tās reizes. (..) "Latvijas Valsts meži" ir minējis pieļaujamo postījumu apmēru 7-10% apmērā, bet šobrīd, šādos apstākļos - pie tik liela meža dzīvnieku blīvuma mēs pie tā nevaram nonākt," sacīja Lazdiņš.

Zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) biroja vadītājs Jānis Eglīts teica, ka Zemkopības ministrija (ZM) pavasara laikā plāno pieķerties klāt pie šīs problēmas risināšanas.

Jau ziņots, ka Valsts meža dienests 2019./2020.gada medību sezonā bija pagarinājis staltbriežu medību ar dzinējiem vai traucēšanu termiņu par divām dienām līdz 2020.gada 2.februārim.

Medību termiņa pagarināšanas mērķis bija sekmēt staltbriežu noteiktā pieļaujamā nomedīšanas apmēra izpildi, kas nepieciešams postījumu novēršanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.