Menu
 

Ķekavas novada Daugmalē un Ziedonī laboratoriski apstiprina zilaļģes Daugavā

  • Autors:  LETA
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - pixabay.com Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - pixabay.com

Ķekavas novada pašvaldība 31.jūlijā saņēmusi laboratoriskos rezultātus par ūdens kvalitāti, kas apliecina, ka divās peldvietās ir izplatījušās zilaļģes, liecina publicētā informācija pašvaldības mājaslapā.

Cilvēka veselībai kaitīgās zilaļģes ir konstatētas Daugavā pie atpūtas vietas Ziedonī un Daugmalē pretī Nāves salai, līdz ar to šajā vietās nav ieteicams peldēties.

Par ūdens kvalitātes neatbilstību šajās atpūtas vietās tiks izvietotas arī informatīvie plakāti. Kā informē Īpašumu pārvalde, atbilstoši ūdens analīžu rezultātiem, pārējās atpūtas vietās ūdens kvalitāte joprojām ir laba, līdz ar to tur var droši baudīt ūdens priekus.

Šovasar Ķekavas novadā ūdens kvalitāte bijusi izcila, un līdz šim netika novērotas zilaļģes. Pastāvīgi ūdens kvalitāti monitorē Ķekavas novada pašvaldības vides speciālisti.

Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi. Problēmas var radīt to masveida savairošanās, jeb tā saucamā ūdens ziedēšana. Daļa Latvijā sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas, kas atmirstot ūdenī var izdalīt toksīnus.

Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas - acu un citu gļotādu kairinājumu.

Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama ilgstoši karstā un sausā laikā, bet līdz ko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu "ziedēšana" samazinās vai izzūd pavisam.

Pirms došanās peldēt, iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu "ziedēšanas" laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.