Menu
 

Oktobra sākumā aicina vērot putnu rudens migrāciju Eiropas Putnu vērošanas dienās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rudens migrācijas laiks ir iespēja novērot retākas putnu sugas, kas Latvijā neligzdo, bet novērojamas šeit tikai kā caurceļotājas. Ikviens ir aicināts pirmajā oktobra nedēļas nogalē, 3. un 4. oktobrī, doties vērot putnu migrāciju savā ģimenes lokā vai piedalīties Eiropas Putnu vērošanas dienu jeb “EuroBirdwatch 2020” pasākumos daudzviet Latvijā. Putnu dienas Latvijā rīko Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Aktīvo iedzīvotāju fondu un citiem partneriem.

Ikviens ir aicināts ne tikai apmeklēt publiski izziņotos pasākumus, ar kuriem var iepazīties vietnē www.putnudienas.lv sadaļā “Kalendārs” (piemēram, 4.oktobrī no plkst.11.00 līdz 14.00 doties uz Kaņiera ezera putnu vērošanas torni un vērot putnus kopā ar ornitologu Viesturu Vintuli), bet arī rīkot savus Putnu dienu pasākumus mazākā vai lielākā lokā, ziņojot līdz 4. oktobra plkst. 16.00 par saviem putnu novērojumiem mobilajā lietotnē Dabasdati.lv. Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotie putni tiek uzskaitīti un apkopoti gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus.

“Atvadoties no putniem, kas dodas izaicinājumu pilnajā un tālajā ceļā uz savām pārziemošanas vietām, aicinām doties dabā un bagātināt savu rudens sagaidīšanas pieredzi ar putnu vērošanu. Epidemioloģiskās situācijas ietekmē šogad vairāk nekā citus gadus mudinām doties putnu vērošanas pārgājienos pašorganizējoties, taču interesentiem ir iespēja, laikus piesakoties, apmeklēt publiskus tematiskus pasākumus Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē, Latgalē, Pierīgā, tostarp izzinošus pārgājienus, praktisku paraugdemonstrējumu pilnas ekskursijas, putnu barotavu un būrīšu, spalvu dekoru vai māla putnu vēja zvanu darbnīcas,” norāda Eiropas Putnu vērošanas dienu organizatoru komandas pārstāvis Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants.

Pērnā gada rudenī šī pasākuma laikā 35 valstīs notikuši 1089 pasākumi, kuros 28 920 dalībnieku novērojuši 4 272 230 putnus, tai skaitā, Latvijā kopumā ziņots par 46 946 putniem, kas pārstāv vairāk nekā 150 sugas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.