Menu
 

Latvijā savvaļas putnam apstiprināts jauns putnu gripas apakštips

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rojas novada Valgalciemā atrastai mirušai sudrabkaijai laboratoriski apstiprināts augsti patogēnās putnu gripas H5N1 apakštips, ar kuru reti var saslimt arī cilvēki, esot tiešā saskarsmē ar putnu gripu inficētiem vai slimiem putniem, informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Pērn pasaulē ir oficiāli reģistrēts viens cilvēka saslimšanas gadījums ar šo putnu gripas vīrusa apakštipu, bet, kā liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati, kopš 2003.gada pasaulē reģistrēti vairāk nekā 800 cilvēku saslimšanas gadījumi ar H5N1, tomēr neviens no tiem nav reģistrēts Eiropā.

Dienestā skaidroja, ka līdz šim Latvijā iepriekš konstatēts augsti patogēnās putnu gripas H5N8 paveids, par kura pārnešanu cilvēkiem ziņots krietni retāk.

PVD pauda, ka par konstatētu augsti patogēnās putnu gripas H5N1 apakštipu savvaļas putniem vai mājputniem pēdējo mēnešu laikā ir ziņojušas arī Vācija, Nīderlande, Dānija, Somija un Igaunija.

Neraugoties uz to, ka mājputnus atkal drīkst laist ārpus telpām, PVD aicina būt piesardzīgiem, ievērot biodrošību un ierobežojumus, kas joprojām ir spēkā.

Tāpat PVD atkārtoti rekomendē patlaban atturēties no mājputnu iegādes putnu gripas skartajās valstīs, lai slimību neievazātu mājputnu novietnēs Latvijā. Ja arī mājputni tiek iegādāti citās valstīs, tad tiem līdzi jābūt izcelsmi un veselību apstiprinošam dokumentam - veterinārajam (veselības) sertifikātam.

LETA jau vēstīja, ka, pēc PVD datiem, šogad augsti patogēnā putnu gripa konstatēta 49 savvaļas ūdensputniem, tostarp galvenokārt gulbjiem. Slimība šogad februārī tika konstatēta 34 ūdensputniem, martā - 15 ūdensputniem, bet aprīlī un maijā augsti patogēnā putnu gripa nav konstatēta nevienam laboratoriski izmeklētajam ūdensputnam.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Tā izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

Tāpat ziņots, ka kopš 21.maija mājputnus Latvijā drīkst laist ārpus slēgtām telpām, ievērojot vairākus piesardzības pasākumus saistībā ar augsti patogēnās putnu gripas izplatību.

Lai novērstu tiešu un netiešu kontaktu ar savvaļas ūdensputniem, mājputnus, kas ir ūdensputni, turpmāk būs aizliegts izlaist dabīgas izcelsmes ūdenstilpēs.

Tāpat būs aizliegta dalība tirgos ar mājputniem un izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, mājputnu dzirdināšanai būs atļauts izmantot tikai tādu ūdeni, kas nav iegūts virszemes ūdenskrātuvē, savukārt darbiniekiem un personām, kuras nonāk kontaktā ar mājputniem, būs jānēsā darba vai maiņas apģērbs un apavi, ko lieto tikai mājputnu turēšanas vietā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.