Menu
 

Sniegs ziemā, siltums un mitrums pavasarī veicinājis odu savairošanos

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sniegs ziemā, kā arī siltums un mitrums pavasarī ir veicinājis odu savairošanos, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Nacionālā Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis.

Viņš skaidroja, ka šogad laikapstākļi ir bijuši labvēlīgi odu kāpuru attīstībai dažādās seklās ūdenstilpēs, kur ūdens turējās pietiekami ilgi. "Sākot no maija beigām, ir diezgan silts laiks, kā rezultātā odi noslēdz savu attīstības ciklu, tādēļ arī ir vērojams liels skaits kukaiņu," skaidroja entomologs.

Dreimanis atgādināja, ka asinis cilvēkiem un dažādiem zīdītājdzīvniekiem sūc odu mātītes, lai varētu sekmīgāk attīstīties odu olas.

Viņš prognozēja, ka odu aktivitātes ilgums būs atkarīgs no tā, kādi laikapstākļi būs vasarā. Odiem gadā var būt no divām līdz trīs paaudzēm. Pavasarī pirmā odu paaudze ap 30 sugu odiem, kas dzīvo Latvijā, izšķiļas aptuveni vienlaikus, tādēļ ir vērojams tik liels skaits kukaiņu kā patlaban. Nākamās paaudzes odi izšķiļas izklaidus.

Vaicāts, kā vislabāk izsargāties no odu kodumiem, entomologs ieteica, dodoties dabā pie ūdenstilpēm, atbilstoši saģērbties un lietot pretodu līdzekļus, ko var iegādāties veikalos. Viņš vērsa uzmanību, ka odu aktivitāte ir mazāka dienas vidū, kad ir intensīva saule.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.