Menu
 

VAAD: Rapša sēkla ar ģenētiski modificēto organismu piejaukumu ir izvesta no Latvijas

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rapša sēkla ar ģenētiski modificēto organismu piejaukumu, kas netika iesēta, ir izvesta no Latvijas, pavēstīja Valsts augu aizsardzības dienestā (VAAD).

Dienestā norādīja - konstatējot ģenētiski modificēto organismu piejaukumu vasaras rapšu sēklas materiālā, tirgotājs SIA "BASF" izrādīja iniciatīvu kompensēt zemniekiem radītos zaudējumus par materiāla un iesēto platību likvidēšanu. Vienlaikus uzņēmumam tika noteikts izvest pāri palikušo sējmateriālu.

Pēc dienesta veiktās pārbaudes uzņēmumā, konstatēts, ka neiesētais sēklas materiāls atsaukts un ir izvests no Latvijas.

Komentējot iesēto platību likvidāciju, VAAD pārstāvji norādīja, ņemot vērā, ka augu attīstības stadijas sējumiem atšķīrās, noteikti atšķirīgi termiņi sējumu iznīcināšanai. Tostarp gadījumos, kad sējumos nebija sasniegta četru līdz piecu lapu augu attīstības stadija, iznīcināšanas pienākums tika noteikts ar garāku termiņu, bet nepieļaujot augu ziedēšanu.

VAAD norādīja, ka visas saimniecības ir informējušas par sējumu iznīcināšanu, bet uzraudzības pārbaudes saimniecībās, lai pārliecinātos par sējumu iznīcināšanu, ir procesā.

Tāpat VAAD norādīja, lai neiestrādātu nesadīgušās sēklas dziļākos augsnes slāņos, šajā rudens sezonā attiecīgajās saimniecībās noteikts aizliegums veikt dziļo augsnes apstrādi jeb aršanu. Nākamās divas sezonas skartajās zemes platībās nedrīkst audzēt krustziežu dzimtas augus, kā arī nedrīkst izmantot herbicīdus, kuri satur darbīgo vielu glifosātu.

Dienestā uzsvēra, ka rapša augšana ir jānovēro šajos laukos turpmākos divus gadus un rapša augi ir sistemātiski jāiznīcina.

Pēc VAAD pārstāvju minētā, saimniecības, kurās izmantots attiecīgais sēklas materiāls, ir Vidzemes un Latgales reģionā.

Vaicāti par vispārīgām tendencēm ģenētiski modificēto organismu piejaukumos Latvijā izplatītā sējmateriālā, VAAD skaidroja, ka dienests kopš 2018.gada izlases veidā veic sēklu un augu pavairojamā materiāla paraugu ņemšanu testēšanai ģenētiski modificēto organismu klātbūtnes noteikšanai. 2018.gadā sešos petūniju paraugos tika konstatēta ģenētiski modificēto organismu klātbūtne, un šo šķirņu stādi tika izņemti no tirdzniecības. Savukārt 2019. un 2020.gadā pārkāpumi sēklas materiālā, kas saistīti ar ģenētiski modificēto organismu piejaukumiem, netika konstatēti. Tikmēr šogad ģenētiski modificēto organismu klātbūtne konstatēta divos paraugos vasaras rapša vienai sēklu partijai.

Vienlaikus "BASF" pārstāvji aģentūrai LETA plašāku komentāru par kompensācijām lauksaimniekiem nesniedza, taču atzīmēja, ka uzņēmums sadarbojas ar kompetentajām iestādēm, lai nodrošinātu pilnīgu situācijas pārvaldību un atbalstītu sēklu audzētājus šajā situācijā.

Jau ziņots, ka jūnijā, veicot sēklu un augu pavairojamā materiāla paraugu testēšanu ģenētiski modificēto organismu klātbūtnes noteikšanai, vasaras rapšu vienas partijas sēklas materiāla paraugiem tika konstatēts ģenētiski modificētā rapša piejaukums.

Pēc Zemkopības ministrijas sniegtās informācijas, konstatēts ģenētiski modificētā rapša līnijas RT73, ko apzīmē arī ar apzīmējumu GT73, piejaukums. 

VAAD konstatēja, ka daļa pārdoto sēklu iesētas 22 saimniecību apsaimniekotajos laukos 843,33 hektāru platībā.

VAAD ir valsts pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību, veicinātu sabiedrības drošību un pasargātu apkārtējo vidi no iespējamā augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu radītā piesārņojuma, radīt priekšnoteikumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejams vesels un kvalitatīvs pavairojamais materiāls, kā arī palielinātu produktivitāti un lauksaimniecības konkurētspēju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.