Logo
Drukāt šo lapu

Iniciatīvas "Piekrastes tīrrade" ietvaros sakops jūras malu arī Carnikavā un Saulkrastos Apriņķis.lv

Iniciatīvas "Piekrastes tīrrade" ietvaros sakops jūras malu arī Carnikavā un Saulkrastos Reinis Krastiņš

Vides izglītības fonds un kampaņa “Mana jūra” septembrī Latvijas piekrastē īstenos iniciatīvu “Piekrastes tīrrade”, kuras laikā plānots sakopt visu 500 km garo jūras piekrasti. “Piekrastes tīrrade” ir simboliska dāvana Latvijas valsts simtgadē, un tajā piedalīties aicināts ikviens, kam rūp tīra jūras piekraste.

Darbi tiks uzsākti jau 1. septembrī, sakopjot Liepājas, kā arī Rucavas, Nīcas, Grobiņas un Pāvilostas novada jūrmalu. 22. septembrī iniciatīvai varēs pievienoties arī Carnikavas un Saulkrastu novados.

Iniciatīvas nosaukums “Piekrastes tīrrade” ietver vārdu, kas ticis radīts īpaši šim pasākumam, skaidro organizatori. “Tīrrade” ir saliktenis, ko veido divi vārdi – “tīrs” un “radīt”. Tādējādi iniciatīvas autori vēlas uzsvērt, ka tos vieno un iedvesmo ideja par tīras vides radīšanu, vīzija par tīru un sakoptu piekrasti.

Jau septiņus gadus Vides izglītības fonds īsteno kampaņu “Mana jūra” – tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību jūras piesārņojošo atkritumu problēmai. Kampaņa tiek īstenota sadarbībā ar plašu partneru loku Latvijā un citās valstīs – valsts pārvaldes institūcijām, pašvaldībām, NVO, kā arī ar starptautiskajām institūcijām un izpētes institūtiem.

Kampaņas atpazīstamākā iniciatīva ir “Zaļā ekspedīcija”. Katru gadu tās laikā dalībnieki 43 vietās jūras piekrastē, saskaņā ar ANO Vides programmas izstrādātu metodoloģiju, veic jūru piesārņojošo atkritumu izvērtēšanu. Monitoringu mērķis ir apkopot un pēc tam analizēt iegūtos datus. Salīdzinot šī gada datus ar vidējiem izpētes rezultātiem septiņu gadu griezumā, šogad atkritumu daudzums ir pieaudzis aptuveni par vienu trešdaļu. Gandrīz 60% no monitoringa laukumos atrastajiem atkritumiem ir plastmasa. 

Lai piedalītos sakopšanas darbos, organizatori aicina reģistrēties mājas lapā www.tirrade.lv.  Kā skaidro rīkotāji, savlaicīga reģistrācija ir svarīga, jo ļauj maksimāli labi jau šobrīd saplānot cilvēku noslodzi visā piekrastes garumā – lai pēc iespējas labāk, efektīvāk sakoptu pludmali, iniciatīvas rīkotāji visu Latvijas piekrasti ir sadalījuši īsākos posmos, vidēji tie ir 3,5 km gari. Visos novados sakopšanas darbi ritēs pēc vienota plāna, tie sāksies 10.00 un noslēgsies 14.00.

Noteiktajā datumā 10.00 “tīrrades” dalībniekam jāierodas izvēlētajā vietā, kur viņu sagaidīs kāds no “Piekrastes tīrrades” posmu koordinatoriem, kurš ikvienam izsniegs maisus un cimdus, instruēs par drošību un sakopšanas darbu plānu. Katram “Piekrastes tīrrades” dalībniekam tiks piešķirti divi dažādi maisi, viens no tiem būs domāts plastmasas atkritumiem, savukārt otrs – visiem pārējiem. Sadarbībā ar AS “BAO” būs iespēja bīstamos atkritumus nodalīt no pārējiem, novietojot tos atsevišķos konteineros. 

Iniciatīva tiks uzsākta 1. septembrī, kad kopīgiem spēkiem tiks sakopta Liepājas, kā arī Rucavas, Nīcas, Grobiņas un Pāvilostas novada jūrmala. “Piekrastes tīrrade” svinīgi tiks atklāta Nidā plkst. 10.00 pie robežstabiņa, kas atdala Latviju no kaimiņvalsts Lietuvas.

“Piekrastes tīrrade” turpināsies 8. septembrī  - tad tiks sakopta Ventspils un Ventspils novada piekraste. 15. septembrī tīrrade norisināsies Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novadā, 22. septembrī – Engures, Carnikavas, Saulkrastu un Limbažu novadā, savukārt pēdējā mēneša sestdienā – 29. septembrī – Latvijai tiks uzdāvināta tīra Jūrmalas un Rīgas piekraste.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024