Menu
 

VVD: Černobiļas AES pārtrūkusi elektroapgāde, radiācijas drošības risku Latvijai nav

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

Valsts vides dienesta (VVD) rīcībā nonākusi informācija, ka trešdien, 9.martā, plkst. 11.22 Černobiļas – Kijevas augstsprieguma līnijas bojājuma dēļ ir pārtraukta elektroapgāde bijušajai Černobiļas atomelektrostacijai. Radiācijas noplūde nav konstatēta. Radiācijas drošības riski Latvijai nepastāv, vēsta VVD.

Černobiļas AES iedarbināta rezerves energoapgādes sistēma (dīzeļģeneratori), lai nodrošinātu bijušās AES teritorijā esošo objektu drošībai nepieciešamo sistēmu apgādi ar elektrību. Radiācijas monitoringa staciju dati Ukrainas teritorijā kopumā ir pieejami un neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni. Arī Latvijas radiācijas monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni.

VVD Radiācijas drošības centrs monitorē radiācijas drošības situāciju 24/7 režīmā. VVD uzrauga radiācijas monitoringa staciju mērījumus Latvijā, kā arī citās valstīs. 

Papildus VVD vērš uzmanību, ka Černobiļas AES nav ekspluatācijā esoša atomelektrostacija, pēdējais reaktors darbību beidza 2000. gadā un attiecīgi iespējamie radiācijas riski ir zemāki nekā darbībā esošām atomelektrostacijām. Tāpat radiācijas riski samazinās, ievērojot attālumu no Černobiļas līdz Latvijai. Arī meteoroloģiskās prognozes tuvākajām dienām norāda, ka kopējā atmosfēras plūsma starp Latviju un Ukrainu nebūs vērsta mūsu valsts virzienā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.