Menu
 

"Jūra visu gadu" – no pavasara reņģēm līdz zemledus taimiņiem (nobeigums) Apriņķis.lv

  • Autors:  Gints Šīmanis
Foto – Ilga Tiesnese (fotostudija “Salacgrīva”) Foto – Ilga Tiesnese (fotostudija “Salacgrīva”)

Biedrība “Liepājas rajona partnerība” atraktīvi jautā: “Vai zini, ka Bernātos nedēļas nogale sākas jau ceturtdien?” Viņiem allaž prātā idejas, ko darīt brīvdienās.

Raksta pirmo daļu lasiet šeit.

Bernātos nedēļas nogale sākas jau ceturtdien

Marta izskaņā visi tika aicināti uz “Svētku parku Bernātos” ar mudinājumu “Piedzīvo krāsu svētkus Bernātos!”. Šo krāsaino kopā sanākšanu organizēja biedrība “Piparmētra”, kas aicināja uz radošajām darbnīcām, viktorīnām un ērmīgām stafetēm. Interesenti tika rosināti meistarot putnu būrīšus, spēlēties ar krāsainām smiltīm un veidot gleznas.

Varēja iepazīties arī ar Pāvilostas novadpētniecības muzeja darbinieču veidoto ekspozīciju par jūru un zvejniekiem, iepirkties amatnieku un mājražotāju tirdziņā, āra kafejnīcās baudīt pavasari, kafiju un “gardīgās” pankūkas. Bērni varēja iepazīties ar āzi Fredi, trušu saimi un dzeltenzobīgajām nūtrijām. Ar krāsu spēlēm pārsteidza pastaigu taka atpūtas kompleksā “Draudzība”, kur bija apskatāmas arī mākslinieka Ģirta Blūmsoma gleznas.

Rezumējot var teikt, ka beidzot, 2021. gada nogalē, Liepājas Olimpiskā centra sporta un atpūtas bāze “Draudzība” Bernātos ir apdzīvota, rosības pilna un vilinoša arī ziemā, jo ar pasākuma organizatora un uzņēmēja Jāņa Gulbja komandas gādību ir pārvērsta par svētku parku, kura aptuveni trīs hektārus plašās teritorijas ikkatrā stūrītī ir padomāts par kādu akcentu.

“Man patīk amerikāņu stils ar daudzām gaismiņām, mūziku… Tas piešķir gandiozumu un izteiktu tematiskumu. Vietu radījām, lai būtu nodrošinātas izklaides iespējas visiem interesentiem. Arī mums kā pasākumu rīkotājiem šis bija īstais laiks, lai pēc pauzes iekustētos,” atzīst Jānis Gulbis.

Užavā – zivju tirgus, Pāvilostā – nēģu takas

Rezumējot 2021. gadā paveikto, projekta vadītājs Āris Ādlers ir gandarīts: “Gada laikā esam atraduši, uzfilmējuši un publicējuši desmitiem interesantu vietu visā Latvijas piekrastē, ko var atrast projekta “Jūra visu gadu” sociālajos tīklos. Piekrastes tūrisma veicināšanai paspējām noorganizēt arī Užavas zivju tirgu. Lēnām veidojas tāds kā jūras mīlētāju tīkls no tiem cilvēkiem, kas piedalījušies projekta aktivitātēs – mācībās, pasākumos, digitālajā kampaņā –, un tiem, kas, baudot jūru un sociālajos tīklos to ietagojot, vēlas dalīties ar līdzīgi domājošajiem. Mēs aicinām to darīt arī citus, lai cits citu varam ieraudzīt.”

Ziemeļkurzemes piekrastes zivju tirgotāji un zivju pārstrādātāji no Mērsraga līdz pat Pāvilostai pērnruden tikās zivju tirgū Užavā. Tas sākās ar andeli Tautas dārzā, kur varēja iegādāties un baudīt svaigas, kūpinātas, marinētas, vītinātas, ceptas un vārītas zivis.

Viedās saimnieces uz ugunskura vārīja zivju zupu, bērni mācījās atpazīt dažnedažādas zivis radošajās un izziņas darbnīcās, un visu to kopā turēja atraktīvie skatuves mākslas meistari Marija Bērziņa un Normunds Laizāns. Radošās sacensības garu uzjundīja konkurss “Ziemeļkurzemes piekrastes smeķīgākais zivju galerts”, ko tā noslēgumā vērtēja pazīstamais bārmenis un nepārspējamo salātu “Siļķe kažokā” meistars pavārs Andris Reizenbergs. Ne mazāk daudzsološa bija arī zivju izsole “Andelzive”, kur līča zveji varēja sacensties ar Baltijas jūras vagotājiem.

Savukārt Inga Hartika, Mērsraga Tūrisma informācijas centra vadītāja, kura piecu gadu laikā no zemgalietes kļuvusi par kurzemnieci, atzina, ka projekts “Jūra visu gadu” ir kā radīts cilvēkiem, kam viļņu klajš ir jau sirdī. To viņa lieliski izjutusi arī pati: “Mans mīļākais maršruts ir gar jūras krastu no Mērsraga līdz Kolkasragam. Pa ceļam ir Mērsraga bāka, kur arī es pati strādāju. Bākas apmeklētājus gaidām līdz pat vēlam rudenim – 31. oktobrim. Tūrismā ir ļoti svarīgi darboties arī nesezonā, un īpaši vērtīgs šajā ziņā ir “Jūrtakas” maršruts. Te, Mērsragā, nav šīs globalizācijas sajūtas, tu vari būt viens ar dabu, viens ar savām domām.”

Dižjūras krastā Pāvilostas novadpētniecības muzejs aicina uz izzinošu pastaigu maršrutu ģimenēm un draugu kompānijām “Pāvilostas nēģa izaicinājums”. Šīs ierosmes vadmotīvs ir tradicionāli Sakas upē zvejotais nēģis, un tā ir iespēja vairāk uzzināt par vēstures mantojumu zvejnieku pilsētā Pāvilostā.

Kovidpandēmija pārvilka svītru plaši iecerētajiem “Nēģu dienas Pāvilostā 2021” pasākumiem, kas bija paredzēti 23. oktobrī, toties 18. decembrī radās iespēja Nēģu dienu apvienot ar Ziemassvētku tirdziņu. Tad arī dzima doma to papildināt ar izzinošām pastaigām, izmantojot audiogidu, ko varēja saņemt muzejā. Vairākas skolēnu klašu grupas noklausījās Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” lekcijas par nēģiem un piedalījās SIA “Saiva” zvejnieku nēģu gatavošanas, kūpināšanas, cepšanas un degustācijas meistarklasēs.

“Jūra visu gadu” pilnveidojas, briedina ieceres un aicina mūs visus savā pulkā. Aktuālāko informāciju par projektu var atrast “Jūra visu gadu” sociālo tīklu “Facebook” un “Instagram” lapās, kā arī novadu tīmekļa vietnēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.