Menu
 

Pētījums: atkritumus šķiro 68% iedzīvotāji, no tiem puse – dabas saudzēšanas dēļ

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” veicis pētījumu, kurā noskaidrots, ka šobrīd Latvijā atkritumus šķiro 68% jeb divas trešdaļas iedzīvotāju. Katram otrajam iedzīvotājam (50%) galvenā motivācija šķirot ir apziņa, ka tiek saudzēti dabas resursi. Trešdaļai (31%) respondentu būtisks šķirošanu veicinošs faktors ir ērta infrastruktūra – pie mājas ir pieejami šķirošanas konteineri.

Pētījumā 27% respondent norādījuši, ka ikdienā šķiro atkritumus, jo ir izveidojies šāds ieradums, savukārt, lai ietaupītu naudu, atkritumus šķiro vien 19% aptaujāto. Sagaidāms gan, ka vispārēja cenu pieauguma apstākļos, finansiālais faktors var kļūt izšķirošs ievērojami lielākai iedzīvotāju daļai, norāda pētījuma autori.

Iedzīvotāju šķirošanas paradumi izzināti gan tiešās intervijās un fokusgrupās, gan interneta aptaujā. Tajā tikai katrs desmitais (14%) iedzīvotājs norāda, ka atkritumus nešķiro vispār, kā biežākos iemeslus minot šķirošanas konteineru nepieejamību dzīvesvietas tuvumā (58%), kā arī vietas trūkumu atkritumu šķirošanai savā mājoklī (33%).

Lai gan cilvēki savas zināšanas par atkritumu šķirošanu novērtē kā labas, dodot tām 7 balles no 10, atbilstošas darbības nedaudz atpaliek. Savu rīcību kā pareizu atkritumu šķirošanai aptaujas dalībnieki novērtē ar 6 ballēm no 10, kas tiek skaidrots ar attīstāmu šķirošanas infrastruktūru.

Vairums aptaujāto (66%) norāda, ka viņiem pieejami divi vai vairāk atkritumu šķirošanas konteineri, turpretī katrs piektais aptaujātais (22%) norāda, ka viņiem pieejams tikai viens kopējs konteineris nešķirotiem sadzīves atkritumiem. Tas nozīmē, ka arvien būtiski veicināt un attīstīt pieejamas atkritumu šķirošanas iespējas ikvienam Latvijas iedzīvotājam, turpinot uzstādīt arī šķirošanai nepieciešamos konteinerus pagalmā.

Pētījumā katrs otrais aptaujas dalībnieks (53%) norādījis, ka šķirošanas vajadzībām mājās tur vairākus atkritumu maisus, somas vai kastes, kuros atsevišķi šķiro atbilstošus atkritumus, lai tos pēc tam izmestu atbilstošos konteineros. Savukārt 15% aptaujāto norāda, ka mājoklī visus šķirojamos atkritumus liek kopā, bet to šķirošanu atbilstošos konteineros veic pagalmā.

Kā norāda pētījuma autori, šī apgalvojuma ticamību gan ir sarežģīti nomērīt un netiek izslēgta iespēja, ka starp šiem 15% aptaujāto varētu būt arī iedzīvotāji, kuru iesaiste atkritumu šķirošanas sistēmā ir attīstāma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.