Menu
 

39 saimniecības saņems "Zaļo sertifikātu"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

30.novembrī Līgatnē lauku tūrisma rudens semināra ietvaros vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts” saņems 39 lauku tūrisma uzņēmumi, pavēstīja Latvijas Lauku tūrisma asociācijas (LLTA) “Lauku ceļotājs” prezidente Asnāte Ziemele.

“Zaļais sertifikāts” ir vides kvalitātes zīme lauku tūrisma saimniecībām, kurās ievēro zaļas saimniekošanas principus, saudzējot resursus, veidojot videi un vietējai kopienai draudzīgu, viesiem ērtu un patīkamu tūrisma piedāvājumu. Zaļā sertifikāta vērtēšana un attīstība notiek ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

Šogad Zaļo sertifikātu saņems: lauku māja “Aizupmājas”, brīvdienu māja “Bramaņi”, lauku māja “Dieniņas”, lauku māja “Dzirnupes”, viesu māja “Ezernieki”, brīvdienu māja “Ezerzemes”, brīvdienu māja “Gāznieki”, lauku māja “Jaunieviņas”, brīvdienu māja “Kastaņas”, viesnīca “Kārļamuiža”, viesu māja “Kučuru dzirnavas”, kempings “Labirinti”, lauku māja “Lauciņi”, viesnīca “Klidziņa”, viesu nams “Mauriņi”, viesnīca “Mazmežotnes muiža”, viesu māja “Meža salas”, viesu nams “Stikāni”, viesu māja “Pilsētnieki”, viesu māja “Pītagi”, viesu māja “Pūpoli”, uzņēmums “Ķiploku pasaule”, brīvdienu māja “Rūķīši”, viesu māja “Saule”, viesu māja “Spāre”, atpūtas komplekss “Turbas”, viesnīca un kempings “Usma SPA”, brīvdienu māja “Ūši”, kempings
“Ūši, brīvdienu māja “Vējavas”, viesu māja “Senlīči”, kempings “Apaļkalns”, kempings “Lakeside”, brīvdienu māja “Ragaciema Skadiņi”, zemnieku saimniecība “Bērziņi”, viesnīca “Otto Hotel & Sun”, brīvdienu māja “Kosīši”, kempings “Ezerpriedes” un lauku māja “Lūķi”.

Sertifikātu saņēmušie saimnieki kļūst par zaļā dzīvesveida vēstnešiem. Jau pie ārdurvīm Zaļā sertifikāta logo norāda, ka šeit dzīvo videi un dabai draudzīgi. Vienota stila vizuālas norādes telpās atgādina par mājas kārtību un iedrošina viesus uz videi draudzīgu rīcību, piemēram, kā šķirojami atkritumi, lai samazinātu to daudzumu. Daudzviet ir norādes, ka krāna ūdens ir droši dzerams. Dodoties pastaigā, to var arī uzpildīt līdzņemtā vairākkārt lietojamā traukā. Tādā veidā tiek samazināts plastmasas pudeļu patēriņš.

Šogad specifiski kritēriji izstrādāti kempingiem. Naktsmītņu kritēriju saraksts papildināts ar baseinu, kublu, silto vannu kritērijiem. Jaunie kritēriji atspoguļo reālu zaļās saimniekošanas praksi. To izveidošanā un formulēšanā iesaistījās arī paši lauku tūrisma uzņēmēji, tādēļ jaunie kritēriji un to skaidrojums noderēs tiem, kas vēl tikai apsver savu saimniecību padarīt zaļāku, atzīmē LLTA.

Zaļo sertifikātu vides un tūrisma ekspertu komisija piešķir viesu namiem, brīvdienu mājām, ražojošām saimniecībām, ēdināšanas uzņēmumiem, kempingiem.  Lauku viesnīcas un lauku mājas tiek vērtētas pēc viesu namu kritērijiem. No nākamā gada uz Zaļo Sertifikātu vairs nevarēs pretendēt publiskie tūrisma pakalpojumu sniedzēji. Sertifikāts tiks pasniegts tikai privātiem uzņēmējiem, un tiem jādarbojas viesmīlības jomā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.