Menu
 

Pētījums: Depozīta sistēma dzērienu iepakojumam būtu neefektīvs instruments atkritumu apsaimniekošanā Latvijā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Depozīta sistēma dzērienu iepakojumam būtu neefektīvs instruments atkritumu apsaimniekošanā Latvijā, jo savāktu tikai 1% no Latvijas kopējiem atkritumiem un 6,5% no radītā iepakojuma materiāliem, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un kompānijas "Gateway&Partners" ceturtdien prezentētais pētījums.

Tajā secināts, ka, ieviešot depozīta sistēmu Latvijā dzērienu iepakojumam, tajā nonāktu aptuveni 15-19 000 tonnu radītā dzērienu iepakojuma, kas ir tikai 6% no kopējās tirgū novietotās iepakojuma masas un veido mazāk nekā 1% no visiem Latvijā savāktajiem atkritumiem.

Tāpat pētījumā secināts, ka līdz ar depozīta sistēmas ieviešanu patērētāji par nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu maksās vidēji par 15-20% vairāk nekā pašreiz. Pie esošā plānotā modeļa, sistēmā būs jāinvestē gan dzērienu ražotājiem, izveidojot skaitīšanas centru, gan tirgotājiem, kuriem būs jāizveido iepakojuma manuālās un automatizētās pieņemšanas punkti un automāti.

No pētījuma izriet, ka depozīta sistēma no esošās dalītās atkritumu vākšanas sistēmas piesaistīs vērtīgākos iepakojuma materiālus, kas tieši atspoguļosies arī sadzīves atkritumu apsaimniekošanas cenās. Prognozējams, ka nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas izmaksas depozīta sistēmas ieviešanas rezultātā pieaugs vidēji par 15-20%.

LTRK norāda, ka, uzliekot uzņēmējiem pienākumu sistēmā investēt vairākus desmitus miljonus eiro, valsts būs ieviesusi neefektīvu instrumentu atkritumu apsaimniekošanā. Tas Latvijai nepalīdzēs 2030.gadā sasniegt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu mērķi atkritumu apsaimniekošanā, jo obligātā dzērienu depozīta sistēma kopējos iepakojuma pārstrādes rādītājus var maksimāli palielināt tikai par 2%.

Tikmēr pārējo atkritumu apsaimniekošanas maksa patērētājiem pieaugs vidēji par piektdaļu.

LTRK norāda, ka Latvijai ir iespēja nākt klajā ar jauniem, inovatīviem risinājumiem atkritumu apsaimniekošanas jomā, kas ļautu patērētājiem nodot pārstrādei vairāk veidu atkritumu.

Kā ziņots, šajā sasaukumā parlaments turpina darbu ar grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Paredzēts, ka likuma izmaiņām būs pozitīva ietekme uz vidi, samazinot piegružojumu mežos, ceļmalās un citās vietās. Prasību ieviešana veicinās izlietotā iepakojuma pārstrādes apjoma palielināšanu, kā arī rosinās patērētājos atbildīgāku rīcību vides jomā, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.