Menu
 

Atvēlēs 16,5 miljonus eiro vairākiem klimata pārmaiņas mazinošiem un vidi uzlabojošiem projektiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tērējot 16,5 miljonus eiro, tuvāko piecu gadu laikā plānots īstenot vairākus klimata pārmaiņas mazinošus projektus, tai skaitā atbalstīt trīs vēsturiski piesārņotu vietu sanāciju, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Aktivitātes tiks īstenotas ar Norvēģijas finanšu instrumenta programmas "Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide" atbalstu un lielāko daļu finansējuma - 14 miljonus eiro - nodrošinās tieši sadarbības partneri.

Plānots, ka ar programmas palīdzību tiks risināti klimata un vides jomās aktuāli jautājumi, īstenojot divus iepriekš noteiktos klimata pārmaiņu politikas integrācijas projektus un piesārņoto vietu sanācijas projektu atklātu konkursu.

Atklātajā projektu konkursā "Ar vēsturiski piesārņotajām teritorijām saistīto risku samazināšana" plānots atbalstīt vismaz trīs vēsturiski piesārņotu vietu sanāciju, kā rezultātā tiks attīrītas teritorijas un samazināts kaitīgās ietekmes radītais risks uz cilvēku veselību, vidi un bioloģisko daudzveidību. Pēc projektu īstenošanas šīs teritorijas būs iespējams attīstīt un izmantot jauniem mērķiem.

Tāpat VARAM īstenos projektu "Klimata pārmaiņu politikas integrācija nozaru un reģionālajā politikā". Projekts paredz izstrādāt reģionālo datu vākšanas un ziņošanas sistēmu un elektronisko datu bāzi par ozona slāni noārdošām vielām un fluorētām siltumnīcefekta gāzēm, uzlabot nacionālo brīdināšanas sistēmu un iegūt jaunākos datus par Latvijas krasta eroziju, kā arī izstrādāt instrumentus klimata pārmaiņu politikas integrācijai nozarēs.

Savukārt Zemkopības ministrija projektā "Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošanas lauksaimniecībā" veiks pasākumus, kas uzlabos klimata politikas plānošanu un atjaunos valsts augsnes datus, tādejādi veicinot ilgtspējīgu zemes resursu pārvaldību un stiprinot spējas pielāgoties klimata pārmaiņām.

2019.gadā tiks izstrādāti programmas ieviešanas Ministru kabineta noteikumi, lai 2020.gadā VARAM varētu izsludināt projektu atklāto konkursu un uzsākt iepriekš noteikto projektu īstenošanu.

Programmas kopējais finansējums ir 16,5 miljoni eiro, no kuriem valsts finansējums ir 2,5 miljoni. Vienlaikus programmai papildus piešķirti 100 000 eiro divpusējās sadarbības aktivitātēm, kuru laikā tiks pārņemta pieredze un stiprinātas divpusējās attiecības starp Latviju un Norvēģiju.

Programmas finansējums būs pieejams līdz 2024.gada pavasarim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.